Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Krismöten och ny koranbränning

OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

På måndagen diskuterar 57 muslimska länders utrikesministrar koranbränningarna i Sverige och Danmark, samtidigt som Tobias Billström (M) försöker föra dialog och danska Folketinget ser över lagstiftningen. Allt medan ännu en koran brändes i Stockholm.

Under eftermiddagen i dag hålls ett digitalt möte med utrikesministrar från 57 muslimska länder med anledning av koranbränningarna i Sverige och Danmark. Det sker inom ramen för den islamiska samarbetsorganisationen (OIC) på initiativ från Iran och Irak med stöd av Turkiet, uppger TT.

Inför mötet har utrikesminister Tobias Billström (M) talat med flera av sina muslimska ministerkollegor samt skickat ett brev till alla OIC:s medlemsländers utrikesministrar.

”I dessa samtal och mitt brev har jag bland annat förklarat hur Sveriges demonstrationsfrihet fungerar, och att Polismyndigheten fattar självständiga beslut om inkomna ansökningar för allmänna sammankomster. Jag har också upprepat att regeringen är mycket tydlig i sitt avståndstagande från de islamofobiska handlingar som enskilda personer genomfört vid manifestationer i Sverige. Jag har också berättat om att det på Justitiedepartementet pågår en analys av rättsläget, däribland ordningslagen, efter att Kammarrättens dom vunnit laga kraft”, skriver Billström i ett uttalande på regeringens hemsida.

Möttes av protester

Samtidigt har ytterligare en koranbränning ägt rum under eftermiddagen, den här gången på Mynttorget utanför riksdagen. Återigen är det Salwan Momika, som senast utförde en liknande aktion utanför Iraks ambassad, som står bakom manifestationen, tillsammans med ytterligare en man.

Enligt DN sade männen att de var på plats för att ”lära muslimer vad yttrandefrihet handlar om”. På plats befann sig också åskådare, där några  visade sitt stöd för aktionen, medan andra protesterade mot koranbränningen.

Salwan Momika på Mynttorget tidigare i dag. Foto: Oscar Olsson/TT

Momika, som även är medlem i Sverigedemokraterna, är irakisk flykting och i helgen rapporterade flera medier om att hans uppehållstillstånd nu omprövas av Migrationsverket.

I Danmark höll Folketinget ett extrainsatt möte på måndagsmorgonen för att diskutera hur koranbränningarna ska hanteras och om det exempelvis går att hitta juridiska verktyg för att förhindra att de fortsätter. Några konkreta förslag kom dock inte fram under mötet, rapporterar TT.

Läs mer: 

Burop under koranbränning

Experter: Dialog kan dämpa korankonflikten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV