Startsida - Nyheter

Radar · Fred

36 procent av svensk vapenexport går till icke-demokratier

Saudiskt artilleri skjuter över gränsen mot Jemen, i konflikten där en saudiskledd koalition bekämpar Huthirebellerna i grannlandet.

Mellan åren 2015 och 2022 sålde Sverige vapen till Saudiarabien för nästan 300 miljoner kronor. Det visar Svenska freds interaktiva vapenkarta som fredsorganisationen lanserat.

Mer än en tredjedel, 36 procent, av den svenska vapenexporten 2020–2022 gick till icke-demokratier, enligt uppgifter från Svenska freds. Fredsforskningsinstitutet Sipri rankar Sverige som den 13:e största vapenexporten i världen mellan åren 2018 och 2022.

– Vi hoppas att Vapenkartan kommer att hjälpa till att rikta ljuset mot Sveriges omfattande vapenexport till icke-demokratier och länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och vilka konsekvenser den exporten får, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds, i en kommentar.

FN: Vapenexport främjar krigsbrott i Jemen

En expertgrupp från FN kom för några år sedan fram till att västländers vapenexport möjliggör att krigsbrott begås i Jemen.

– Ingen kan säga ”vi visste inte vad som hände i Jemen” efter alla dessa år av dokumentation av krigets verkningar, sa då expertgruppens ordförande Kamel Jendoubi.

I den militärallians som leds av Saudiarabien ingår bland annat länder som Egypten, Marocko, Jordanien, Sudan, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Bahrain – men även det privata legoknektsbolaget Constellis (tidigare kallad Blackwater) har stridit på den Saudiska sidan mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Svenska freds är starkt kritiska till att Sverige genom beviljande av vapenexport fortsatt bidrar till det vedervärdiga krig som pågår i Jemen. Kriget och blockaden mot Jemen har lett till vad FN kallar världens värsta humanitära kris och att vi fortsatt beviljar stor export till länder som ingår i den saudiledda koalitionen är att ta ställning mot Jemen och människorna i Jemen. Sedan krigets början 2015 har svensk vapenexport till länder i den saudiledda koalitionen uppgått till ett värde av nästan 14 miljarder kronor, en ofattbart hög summa. Exporten till de stridande parterna i Jemenkriget måste omedelbart upphöra!” – Svenska freds

Sedan krigets start har upp emot 400 000 människor dödats i kriget och mer än 11 000 barn har dödats eller lemlästats till följd av konflikten, enligt UNICEF – organisationen uppskattar att 2,2 miljoner barn i Jemen är akut undernärda.

Läs mer: 

Stormakter stöder saudierna – Iran pekas ut 

Ökad vapenhandel i väst: USA står för 40 procent av globala exporten 

Natobeslut god nyhet för vapentillverkarna 

Sipri: Vapenimporten ökar kraftigt i Europa

Fakta: Vapenhandeln i världen

De största vapenimportörerna i världen, 2018–2022:

Indien
Saudiarabien
Qatar
Australien
Kina

De fem största importörerna mottog sammanlagt 36 procent av världens exporterade vapen under perioden.

De största vapenexportörerna i världen, 2018–2022:

USA
Ryssland
Frankrike
Kina
Tyskland

Sverige placerade sig på plats 13 på listan över världens största vapenexportörer 2018–2022.

De fem största exportörerna stod tillsammans för 76 procent av exporterna under perioden.

Källa: Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV