I morse genomfördes en aktion inför domstolsförhandlingar vid Södertörns tingsrätt. Fyra klimataktivister står åtalade för sabotage efter en aktion i Gröndal den 30 maj 2022.
– Civil olydnad fungerar, även om vi också får möta ett system som blir väldigt repressivt, säger aktivisten Janine O’Keeffe.
På morgonen före rättegången den 7 juni genomförde aktivister, från bland annat Återställ våtmarker och Fridays for future, en aktion där åtta personer gick långsamt fram till domstolsbyggnaden i södra Stockholm. En av aktivisterna som står inför rätta är Janine O’Keeffe, aktiv i båda nätverken.
Hon berättar att dagens förhandling blev framskjuten.
– Det var samma domare som nyligen dömde [en annan klimataktivist] så advokaterna bad om att få en annan domare, eftersom denna redan visste vad som tagits upp tidigare och hade bildat sig en uppfattning. Advokaterna tyckte att det är jäv. Domaren gick med på att byta och prövningen sköts fram, säger hon.
Hur känns det för dig i dag då?
– Naturligtvis är det delvis en besvikelse för att nu kan man inte gå vidare. Men det kan man ju inte ändå, när det gäller klimatet är det ett nödläge – vi har en klimatkris. Det är som ett brandlarm som man inte lyckas krossa glaset på. Vi försöker att slå en liten spricka i motståndet. Sluta titta bort – se klimathotet, säger Janine O’Keeffe.
”Det är totalt respektlöst av svenskt rättsväsende att döma kunniga och oroliga aktivister för sabotage när de bara har utnyttjat sina yttrandefrihet och demonstrationsrätt för att värna om deras egen och allas vår framtid på en beboelig planet. Varje dom skapar rädsla för rättsväsendet och hindrar allas vår demonstrationsrätt!”, skrev Janine O’Keeffe i ett mejl till Syre.
Återställ våtmarker beskriver sig som en samling människor som genom ”fredligt motstånd ämnar att tvinga den svenska regeringen att förbjuda torvbrytning och återställa våtmarker”. Fridays for future är sprungen ur rörelsen som började med skolstrejker för att kräva åtgärder som förhindrar mer global uppvärmning.
– För ett år sedan förstod knappt någon hur viktigt det är med våtmarker, men nu förstår fler, så vi håller faktiskt på att ändra på svenskarnas inställning. Att vi blockerar gatan har betydelse, civil olydnad fungerar, även om vi också får möta ett system som blir väldigt repressivt.
Läs mer:
3100 hektar våtmarker återställdes under förra året
Återställ våtmarker skärper kravet till regeringen: torv på agendan