Nyligen klubbades en ny EU-lag som ska stoppa vårt bidrag till global avskogning och skogsförstörelse. Men att avverka svensk urskog och ersätta det med naturligt föryngrad skog tros fortsatt vara möjligt utan att det faller inom lagstiftningens råmärken.
– Det lutar mot att det är okej, säger Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen.
Med hjälp av ny lagstiftning som beskrivits som banbrytande ska EU:s invånare sluta bidra till avskogning och skogsförstörelse världen över. Det genom omfattande krav på den som importerar, säljer eller exporterar varor, så som kaffe, soja och trä på EU:s inre marknad.
– Det blir en skärpning, sådan här regler har vi inte i Sverige idag, säger Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen.
Men även om svenska myndigheter och skogsbrukare kommer att behöva ha bättre koll på vad det är för skog som avverkas, är det desto mer oklart om den leder till ett ökat skydd för skogens naturvärden. Som Syre rapporterat arbetade Sverige hårt för att ändra definitionen av ”skogsförstörelse” i kommissionens förslag, vilket man från svensk sida ansåg hota ett ”kostnadseffektivt skogsbruk”.
”Sett till utgångsläget har Sverige fått stort genomslag för sina prioriterade frågor. Redan nu kan konstateras att den problematiska definitionen av hållbara avverkningsmetoder strukits,” står att läsa i en av förhandlingsinstruktionerna som Syre tog del av.
Möjligt att avverka urskog
När lagen nu är klubbad och översatt till svenska står det klart att skogsförstörelse istället definieras av två omständigheter, den första (A), när urskog eller naturförryngrad skog omvandlas till skogsplantage eller till annan träd- och buskmark eller (B) när urskog blir planterad skog. Men regeringens farhåga att det skulle kunna påverka det svenska kalhyggesbruket – är inte helt röjd, menar Stefan Karlsson.
– Det är inte helt klart hur man ska tolka begreppet skogsplantage i svenska förhållanden, det skulle kunna tolkas som att kalhyggesbruk är okej men det skulle också kunna vara tvärtom, säger Stefan Karlsson.
Enligt lagstiftningen är ett skogsplantage ”planterad skog som brukas intensivt och som vid plantering och mogen skog uppfyller samtliga följande kriterier: en eller två arter, samma åldersklass och regelbundna avstånd.; den omfattar plantager med kort omloppstid för trä, fiber och energi”. Men ”det är inte skog som planterats som skydd eller för återställande av ekosystem och inte heller skog som anlagts genom plantering eller sådd och som vid mogen skog liknar eller kommer att likna naturligt föryngrad skog”.
– Sverige skulle kunna säga att svensk skog inte är skogsplantage, förutom Contorta-tall då kanske (en snabbväxande och främmande trädart), säger Stefan Karlsson.
Det skulle i så fall göra det möjligt att avverka urskog.
– Här står inget om att du inte kan omvandla urskog eller naturligt föryngrad skog till naturligt föryngrad skog igen och det kan innebära kalavverkning. Det innebär att man kan avverka skogar med höga naturvärden till naturligt föryngrad skog.
Tydligare hur lagstiftningen ska tolkas väntas det bli när EU-kommissionen tar fram riktlinjer om hur den ska tillämpas. Men om skogsägare kan kalavverka urskog utan att det är skogsförstörelse, hur mycket nytta kommer den delen av lagstiftningen då kunna göra i världen?
– Ja, det är ett frågetecken, säger Stefan Karlsson.
Läs mer:
Regnskogen ska räddas men Sverige sätter hälarna i marken
Forskare: ”Extremt viktigt att få med utarmning av skogar”
Sverige ett av få länder att inte rösta för ny EU-lag mot avskogning
Kalavverkning och biologisk mångfald
Enligt Artdatabanken hotas hundratals arter av kalhyggesbruket och Skogsstyrelsen skriver att i utvärderingen av miljömålet Levande skogar att kalhyggesbruket är en avgörande orsak till målets negativa utvecklingen, då förutsättningarna för en mängd växter, svampar och djur försvinner när den skogliga kontinuiteten bryts, värden som inte kan återskapas på överskådlig tid. Därför är de skogar som ännu inte kalavverkats av särskild vikt för att bevara den biologiska mångfalden i skogen, enligt Skogsstyrelsens utvärdering.