Den högerextrema sajten Exakt24 lämnade i helgen det medieetiska systemet.
– Det medieetiska systemet är till för medier som vill ta ansvar, inte för propagandasajter, säger medieombudsmannen Caspar Opitz som välkomnar att sajter som inte ställer upp på de pressetiska riktlinjerna lämnar.
Sajten Exakt24, med den tidigare SD-toppen Erik Almqvist som chefredaktör, har valt att lämna det medieetiska systemet. Genom att vara med i det medieetiska systemet skriver man under på de etiska riktlinjer som mediebranschen förhåller sig till.
Man kan vända sig till Medieombudsmannen om man upplever sig blivit utsatt för en publicitetsskada, och det är då medieombudsmannens uppgift att granska om det anmälda mediet i en publicering brutit mot etiska riktlinjer. Om Medieombudsmannen klandrar en publicering ska mediet publicera medieombudsmannens uttalande och betala en expeditionsavgift.
”MO är ingen juridisk instans och inte någon myndighet, utan en del av mediebranschens eget självsanerande system” skriver Medieombudsmannen på sin hemsida.
"Vill man inte ta ansvar ska man lämna"
Medieombudsmannen Caspar Opitz säger till Syre att fenomenet med tidningar som nu lämnar det medieetiska systemet är något helt nytt.
– Det är ett frivilligt system det här. Pressombudsmannen och medieombudsmannen har funnits i över 50 år och systemet har funnits i 100 år. Mig veterligen är det aldrig någon som har lämnat. Samnytt lämnade nyligen och häromdagen kom det ett mejl från Exakt24 som sa att de lämnar, säger Caspar Opitz till Syre, och fortsätter:
– Systemet är till för att man ska ta ansvar, att man inte skadar människor på ett sätt som inte är rimligt. Vill man inte ta ansvar så ska man inte vara med. Det är lika bra att de medierna lämnar. Samnytt och Exakt24 är något helt annat än de traditionella medierna som är med i vårt system. Ambitionen för traditionella medier är att följa etiska regler. Ambitionen är inte att hänga ut människor på lösa grunder.
Medlemskap kopplat till bidrag
För tre år sedan kopplades statligt mediestöd till medlemskap i det medieetiska systemet. En rad av ytterhögerns alternativmedier, som Exakt24, anslöt sig då. Sedan dess har Exakt24 och dess systertidning Insikt24 tagit emot över 7,6 miljoner kronor i statligt stöd.
– Först kom det lite som en chock att de här medierna långt ut på en politisk kant plötsligt ville börja ta ett etiskt ansvar, men nu verkar det som att i alla fall vissa av dem anslöt sig för att få bidrag. Om pengar är ett incitament så ska man inte vara med i det här systemet. Incitamentet ska vara att man vill agera schysst, korrekt och trovärdigt, säger Caspar Opitz.
Han säger vidare att i den bästa av världar anpassar, förändrar och lär sig ”sådana här främmande fåglar” när de kommer in ett system.
– Då blir det något bra av det. Men om de fortsätter som förr, och i tid och otid bryter mot de här reglerna, då är det bättre att de blir en typ av media som står utanför, fortsätter han.
Inget driftstöd
För 2023 har Exakt24 inte beviljats något driftstöd, något som nyligen meddelades av Myndigheten för press, radio och tv. Nu lämnar alltså sajten det medieetiska systemet. Sajten Insikt24 som finns på samma plattform som Exakt24 beviljades samtidigt 1,7 miljoner kronor i driftstöd. De är också fortfarande anslutna till det medieetiska systemet.
I slutet av förra året lämnade den rasistiska sajten Samnytt det medieetiska systemet, och inte heller den sajten tar emot något driftstöd för 2023.
Nyligen avslöjade Syre att Exakt24 har centrala roll i uthängningar och trakasserier av vad som i den våldsbejakande högerextrema miljön ses som politiska fiender. Uppgifter från sajtens redaktion sprids systematiskt till anonyma uthängningssajter, vit makt-veteraner och våldsbejakande aktionsgrupper.
Läs mer:
Högerextrema Exakt24 klandras för att ha ”pekat ut en person som terrorist”