Startsida - Nyheter

Zoom

Energigurun Amory Lovins: ”Kärnkraft är inte lösningen”

Amory Lovins är en prisbelönad fysiker, professor och grundare av Rocky mountain institute och Hypercar.

Flera partier pratar om satsningar på kärnkraft – men det är inte rätt väg framåt för Sverige. Putins krig har istället gett oss ett tillfälle att snabbare ställa om till förnybara källor, som sol- och vindkraft. Det menar energieffektiviseringsexperten Amory Lovins.

Han har kallats ”energieffektiviseringens Einstein”, ”energiguru”, ”civilingenjörsikon” och ”urkraften i omställningen till förnybart”. Syre har träffat den mångfaldigt prisbelönade fysikern och professorn Amory Lovins för ett samtal om kärnkraft, små modulära reaktorer och vägen framåt efter Putins krig.

"Kan handla om politiska poäng"

Kärnkraftsfrågan har debatterats intensivt under den senaste veckan. På onsdagen hölls en EU-omröstning om att stoppa kommissionens förslag om att klassa kärnkraft som en hållbar investering. Man nådde inte det antal röster som krävs för att lägga in ett veto och därför kommer förslaget mest troligt att träda i kraft nästa år.

Frågan togs även upp i flera av partiledarnas tal i Almedalen. Liberalernas partiledare Johan Pehrson sade under sitt tal på tisdagen att han vill ha ”ren el från kärnkraft runtom i landet”:

– Ja, också här på Gotland om ni önskar.

Men Amory Lovins ser inte hur partiernas löften om satsningar på kärnkraft ska kunna fungera i praktiken.

– Fyra av partierna i Sverige verkar tro att reaktorer kostar betydligt mindre än vad de i själva verket gör. Jag förstår att det är valsäsong och att det kan handla om att vinna politiska poäng. Men jag förstår inte hur de här partierna ska kunna genomföra den politik som de har tillkännagivit, säger han och fortsätter:

– Det här är partier som tror på en liberal marknad. Men deras lösningar skulle kräva att de jobbar emot marknaden.

Amory Lovins odlar bananer i sitt hem i Colorado, som är välisolerat och utrustat med solpaneler. Foto: Judy Hill Lovins

Anser du att kärnkraft inte bör finnas med i den svenska energimixen överhuvudtaget? 

– Den kommer inte att vara det, om man tar ekonomin seriöst. Om man vill ha ett centralplanerat och väldigt dyrt energisystem så skulle det kunna vara ett alternativ. Men då skulle man också behöva hantera de säkerhetsrisker som finns med kärnkraft.

SMR ingen lösning

I slutet av juni gav regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att ta fram nya föreskrifter för ny teknik som små modulära reaktorer, SMR, och att se över hur existerande reaktorer kan fortsätta att användas.

Men Amory Lovins ser inte heller de små modulära reaktorerna som rätt väg framåt. För det första är de i själva verket inte små, poängterar han.

– De är inte små saker som ryms i ditt garage. De skulle i själva verket vara av samma storlek som den första generationens kärnkraftverk i Sverige. SMR är de senaste, glänsande objekten som har presenterats för oss, som en del av kärnkraftens distraktioner från teknologier som faktiskt har ett affärscase, säger han.

De första små modulära reaktorerna skulle producera el som är dubbelt så dyr som el från de ”stora” reaktorerna, enligt Amory Lovins.

– Och när man väl har byggt upp dem för att utvärdera och besluta om massproduktion så kommer det vara för sent. Då kommer de förnybara källorna vara dubbelt så billiga som de är nu. Det är ett kostnadsgap som man inte kan överbrygga med massproduktion, säger han.

Många partiledare tog upp kärnkraften i sina tal under Almedalsveckan. ”Ren el från kärnkraft runtom i landet. Ja, också här på Gotland om ni önskar”, sade Liberalernas Johan Pehrson i sitt tal på tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Varför tror så många fortfarande på kärnkraften? 

– Kärnkraftskampanjen har varit extremt aggressiv och framgångsrik. Särskilt de senaste åren. Jag har studerat ämnet i närmare sextio år. Jag har lärt mig från historien att det kommer sådana här perioder av kärnkraftsentusiasm. Det händer just nu i många länder. Sju av tio av våra stora ekonomier har nu ledare som är stora kärnkraftsentusiaster.

Putins krig ett vägskäl

Amory Lovins menar att Putins krig istället har öppnat för en omställning till förnybara källor, som sol- och vindkraft.

– Med sitt krig har han också sprängt eran av fossila bränslen. Det är många som inte inser att de här höga priserna kommer att hålla i sig ett tag. Det betyder att de förnybara investeringarna, som redan var lönsamma, nu kommer att bli ännu mer lönsamma.

De viktigaste förnybara källorna för Sveriges del kommer att vara vind– och solkraft, menar Amory Lovins. Men vi bör också fokusera på energieffektiviseringen.

– Det svenska samtalet har sedan 1970-talet handlat om utbud. Men det borde först och främst handla om effektivitet. Sverige har redan gjort mycket och är ett av de mest effektiva länderna när det kommer till energianvändning. Men möjligheterna är större nu än de var på 1980-talet, säger han.

Ett exempel är att man skulle kunna använda sig av nya metoder och lättare material vid biltillverkning, menar Amory Lovins. Ett annat är smartare byggnadsdesign för att spara cement och stål.

– Sverige har en lång meritlista av tekniska och sociala innovationer och landet är rätt storlek för omfattande innovationer. Folk som behöver känna varandra känner redan varandra. Jag tror också att vi kan överbrygga de politiska skillnaderna, om vi fokuserar på resultaten istället för motiven. Jag tror att vi kan komma överens om vad som bör göras, oavsett vilka motiv vi har.

”Kärnkraft här på Gotland om ni önskar”

Busch: De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd

Regeringen öppnar för småskalig kärnkraft

EU-omröstning släpper fram gas och kärnkraft som hållbara

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV