Under förra veckan genomförde Extinction rebellion (XR) en av sina största aktionsveckor, Fossilupproret, som har skapat stor debatt. Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, tycker att det är positivt att aktivisterna höjer sina röster. ”Av de demonstrationer som skedde förra veckan var många helt lagliga och fredliga. Det här med att lägga sig och ’dö’ utanför riksdagen tror jag är jätteviktigt”, säger hon till Syre.
Under förra veckan genomförde Extinction rebellion ett stort antal fredliga aktioner i Stockholm, för att nå ut med sitt budskap om att regeringen måste sluta subventionera fossila bränslen. Vid flera tillfällen störde aktivisterna trafiken genom att blockera vägar, vilket har kritiserats av bland annat Johan Forssell, Förbundsordförande för Moderaterna i Stockholm och partiets rättspolitiske talesperson.
I en intervju med DN på lördagen sade han att han vill att straffet för den typen av aktivism ska höjas till fängelse i minst ett år.
– Sabotage är ett allvarligt brott. Att spärra av en väg under rusningstrafik orsakar inte bara förseningar och frustration utan riskerar även att störa utryckningar och brådskande transporter. Straffminimum bör därför höjas från två veckors fängelse till fängelse i minst ett år när brottet är systematiskt eller sker i organiserad form, säger han till DN.
”Ojämn kamp”
Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, håller inte med Johan Forssell (M).
– Det är viktigt att uppmärksamma det man tycker är fel och jag har full förståelse för dem som gör det. Jag tycker inte att det ska vara minst ett års fängelse för att man demonstrerar. De som är ute och demonstrerar kanske har svårt att förstå att de som släpper ut enorma mängder koldioxid går helt ostraffade, eller blir ekonomiskt belönade. Det blir en ojämn kamp, när man demonstrerar sitt missnöje med att man håller på att utarma planeten, säger hon till Syre.
Hur ser du på att det stör trafiken?
– Som politiker kan jag inte uppmana folk till olagliga handlingar. Men jag tycker att man måste jämföra, vad är allvarligast och vad ska bestraffas hårdast?
Under Fossilupproret har XR krävt att regeringen ska sluta subventionera fossila bränslen. Anser du att det är ett rimligt krav att ställa?
– Ja. Vi behöver göra så oerhört mycket mer för att ställa om och minska utsläppen, både nationellt och globalt. Just att fortsätta subventionera fossila bränslen när vi behöver sluta använda dem är helt galet. Det är ofta de dåliga och miljöförstörande åtgärderna är billigare och enklare. Det skulle vi behövt agera på för längesedan, att vi inte gör det idag är upprörande.
Varför görs det då inte mer inom politiken för att minska utsläppen?
– Det finns flera problem. Som politiker har man vissa frågor som man har blivit vald till att fokusera på. De som är valda till att fokusera på klimat och miljö behöver bli fler. Det är viktigt för politiker att höra att det här är en viktig fråga för många, för då lägger man mer fokus på det. Man vill inte vara sämst i klassen.
Har du själv hopp om att det ska gå att förändra?
– Ja, men jag blir oerhört frustrerad över hur långsamt det går. Där tänker jag att alla medborgare som oroar sig måste visa det för sina politiker. Av de demonstrationer som skedde förra veckan var många helt lagliga och fredliga. Det här med att lägga sig och ”dö” utanför riksdagen tror jag är jätteviktigt.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har avböjt Syres förfrågan om en intervju kring Fossilupproret.
Läs mer:
Upprorisk vecka går mot sitt slut
XR: ”Förödande kortsiktig politik”