Radar · Miljö

XR: ”Förödande kortsiktig politik”

"Stoppa fossila subventioner" och "framtidssäkra samhället" var två av budskapen under Extinction rebellions "die-in" vid riksdagshuset.

Klimataktivisterna i Extinction rebellion ordnade under onsdagseftermiddagen en ”die-in” utanför riksdagshuset, i protest mot fossila subventioner och politikers kortsiktighet.

– Miljardsubventioner till fossilindustrin är en förödande kortsiktig politik, som nonchalerar det som krävs för att vi ska kunna ha ett tryggt samhälle i framtiden, säger Caroline Andrén, en av aktivisterna, i ett pressmeddelande.

Aktionen under onsdagen är en av flera under rörelsens aktionsvecka ”Fossilupproret”. Syftet är att få politikerna att sätta stopp för alla subventioner till fossila bränslen.

Enligt Naturskyddsföreningen går minst 30 miljarder kronor årligen till subventioner av fossila bränslen. Till det räknas skattebefrielser och nedsättningar av skatter för användning av fossila bränslen i olika branscher och sektorer, såsom sjöfarten och jordbruket. Även reseavdrag och förmånsbilsystemet, liksom gratis tilldelning av utsläppsrätter och överskott av utsläppsrätter, skattebefrielsen för bränsle till utrikesflyget, momsbefrielser och driftsbidrag ingår i beräkningarna.

Extinction rebellion menar att statliga pengar till fossila bränslen inte borde kunna vara ett alternativ och att klimathotet och massutrotningen av arter borde behandlas som en kris.

– Det är uppåt 50 grader i Pakistan just nu. I Indien har nederbörden under mars varit 70 procent lägre än vanligt. WWF säger nu att vi måste minska utsläppen med 20 procent i år. Och samtidigt vill politikerna öka de fossila subventionerna? Vafan håller vi på med!?, säger Elvin Landaeus Csizmadia, en annan av aktivisterna som deltog i protesten.

Läs mer:

Fossilupproret: Här förbereder sig miljökämparna