Från art-performance inne på Bromma flygplats till ”die-in” utanför riksdagen och ”sit-in” hos Socialstyrelsen. Och så en hel del vägblockader däremellan. Nu går Extinction rebellions intensiva vecka av fredlig civil olydnad mot sitt slut. ”Vi har lyckats med det vi ville, och det var att ta plats i staden”, säger aktivisten Caroline Andén till Syre.
På måndagen slog aktivistgruppen Extinction rebellion läger i Kungsträdgården för att inleda en av sina största aktionsveckor, Fossilupproret. Sedan dess har de hunnit skådespela inne på Bromma flygplats, ”dö” utanför riksdagen, sjunga utanför Sveaskog, prata psykologi och klimatkris inne på Socialstyrelsen och sätta sig ner på väg efter väg i centrala Stockholm. Allt för att nå ut med sitt budskap om att regeringen måste stoppa alla subventioner av fossila bränslen.
”Uppfylld och stärkt”
Efter en sådan här vecka är man trött. Men också stärkt. Det säger Fossilupprorets talesperson Caroline Andén när Syre ringer upp henne på aktionsveckans sista dag.
– Man blir uppfylld och stärkt av se att vi är så pass många som kan göra saker tillsammans, och att känna att vi inte behöver vänta på att någon annan säger att det är ok att vi höjer våra röster. Sen är det självklart även en stor energiurladdning och intensivt på många sätt.
I det stora hela är Caroline Andén nöjd med veckan som har gått.
– Aktionsveckan har varit framgångsrik och vi har fått ganska bra med respons. Vi har lyckas med det vi ville, och det var att ta plats i staden. Sedan vet vi att frågan behöver ännu mer uppmärksamhet än vad den får. Oavsett hur mycket vi gör.
”Kortsiktig politik”
Ser du att sådana här aktioner får politikerna att lyssna?
– Vi var inne i riksdagen och framförde vårt budskap häromdagen. Men det ledde inte till dialog, säger Caroline Andén och fortsätter:
– Det är jätteviktigt att vi som medborgare visar hur enormt mycket vi är beredda att anstränga oss. På det sättet visar vi våra förväntningar på att politikerna också ska steppa upp från att bara ta de besluten som är bekväma och opinionsmässigt gynnar dem mest. Vi visar hur enormt stort stöd det finns för en radikalare miljöpolitik, för att rädda allt det vi har kärt.
Vad skulle ni vilja ställa politikerna till svars för?
– Det som vi framför allt vill fråga om hur den kortsiktiga politiken någonsin ska leda till långsiktiga lösningar. Man punktmarkerar mindre problem, men missar den stora bilden. När man ger bidrag till bilister till exempel, samtidigt som vi vet att användandet av fossila bränslen måste sjunka. Så kortsiktigheten är verkligen någonting vi skulle vilja ställa dem till svars för.
Syre söker klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) för en intervju om Fossilupproret.
Läs mer:
XR: ”Förödande kortsiktig politik”