Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

USA skickar krigsmateriel till Saudiarabien – som krigar i Jemen

Ett barn vårdas på ett sjukhus i Saada, Jemen, efter att ha skadats i ett dödligt flygangrepp av den Saudiledda-koalitionen 2018.

USA har nyligen levererat ett stort antal Patriot-luftvärnssystem till Saudiarabien, rapporterar The Wall Street Journal. Oljenationen är en av de krigförande parterna i Jemen, där hundratusentals människor, däribland barn, hittills har dödats till följd av kriget.

Den mångåriga konflikten i Jemen har av FN beskrivits som den värsta pågående humanitära krisen i världen. Samtidigt fortsätter västnationerna att förse de krigförande nationerna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – vars luftangrepp mot civila, inklusive barn, ses som en pådrivande faktor i krisen – med vapen och krigsmateriel.

I söndags rapporterade The Wall Street Journal, som hänvisar till amerikanska myndighetskällor, att Biden-administrationen under den senaste månaden levererat Patriot-luftvärnssystem till Saudiarabien, som begärde krigsmaterielet för några månader sedan. Enligt Saudiarabien är det amerikanska luftvärnssystemet avgörande för deras försvar mot de Iran-stödda Houthi-rebellerna, som de har varit i krig med i Jemen sedan 2015.

Myndighetskällorna ska inte ha uppgett exakt hur många Patriot-missiler som skickats, men har sagt att det är i linje med president Joe Bidens löfte om att ”USA kommer hålla ryggen om sina vänner i regionen”, vilket även nyhetsbyrån AP rapporterar om.

”Pumpa mer olja”

Ett av Joe Bidens första utrikespolitiska löften som president var att stoppa USA:s stöd till Saudiarabiens krig i Jemen – något som han alltså inte hållit fast vid.

USA:s förklaring till att Saudiarabien har fått vänta på Patriot-leveranserna har bland annat varit annat USA-allierade också efterfrågat samma vapen.

Enligt myndighetskällorna är vapenleveranserna ett sätt att försöka återuppbygga de tidigare mycket goda relationerna med Saudiarabien och samtidigt få oljenationen att gå med på att pumpa mer olja, för att lindra prisuppgången efter Rysslands militära invasion av Ukraina. Något som Saudierna hittills har avböjt att göra.

Mellan 2015 och 2019 utgjorde leveranser från USA hela 73 procent av Saudiarabiens vapenimport, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. 13 procent importerades från Storbritannien.

Även Sverige exporterar vapen

Även Sverige levererar vapen till den saudiledda-koalitionen i Jemen, något som har kritiserats hårt av både Rädda barnen och Svenska freds. Rädda Barnen har bland annat pekat på att Sveriges trovärdighet som humanitär aktör och fredsmäklare undermineras av att ”exportera vapen till ett krig som man samtidigt försöker mäkla fred i”.

Färsk statistik visar dessutom att den svenska vapenexporten ökar. Under måndagen släppte Inspektionen för strategiska produkter (ISP) sin statistik över den svenska vapenexporten för 2021. Enligt rapporten har den svenska exporten av vapen- och krigsmateriel ökat med hela 20 procent jämfört med föregående år. Mer än en tredjedel av exporten utgörs av det luftburna radarsystemet Global eye – som har sålts till Förenade Arabemiraten, som toppar exportlistan.

– Ukraina är långt ifrån det enda land i väpnad konflikt som Sverige exporterar vapen till. Att Sverige exporterar krigsmateriel till länder i väpnad konflikt är snarare regel. Det är helt missvisande när politiker nu påstår att Sverige inte exporterat vapen till krigförande länder sedan finska vinterkriget, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, i ett pressmeddelande.  

Sedan kriget i Jemen startade 2015 har Sverige exporterat krigsmateriel till länderna i den saudiledda-koalitionen för totalt 13 miljarder kronor, enligt Svenska Freds.

Bland det svenska krigsmaterielet som använts i Jemen finns bland annat Global eyes föregångare Erieye, som enligt Sipri kan ha en roll i att upprätthålla koalitionens blockad av Jemen, som hindrar mat och andra förnödenheter att nå civilbefolkningen och bland annat leder till att jemenitiska barn svälter ihjäl.

Länder som exporterar vapen till Jemen kan vara medansvariga för krigsbrott, enligt en rapport som FN:s expertgrupp för Jemen släppte i september 2019.

Läs mer: 

Besvikelse efter snål FN-konferens om Jemen

Fortsatt vapenexport driver på katastrofen i Jemen

Striderna rasar i Jemen: Civila betalar ett högt pris

Den selektiva solidariteten

Rapport: Svensk radar används i Jemenkriget

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV