Radar · Mänskliga rättigheter

Besvikelse efter snål FN-konferens om Jemen

Jemeniten Faisal Ahmed häller vatten på sin sons grav i utkanten av Sanaa.

Krigets Jemen riskerar att drabbas av en jättelik svältkatastrof, varnar FN.
Men ett internationellt givarmöte, lett av Sverige och Schweiz, blev en stor besvikelse.
Konferensen fick löfte om 1,3 miljarder dollar, långt från FN:s förhoppning på 4,3 miljarder dollar.

– Vi hörde att 36 givare har utlovat närmare 1,3 miljarder dollar (omkring 12,4 miljarder kronor) för humanitära insatser. Det är en besvikelse att vi inte lyckades få bidrag från några av dem som vi hade hoppats på, sade FN:s chef för humanitära frågor Martin Griffiths efter onsdagens konferens, rapporterar AFP.

Förhoppningen hos utrikesminister Ann Linde (S) var löften på omkring 41 miljarder kronor.

Läget i det krigshärjade landet har länge varit utomordentligt dåligt, med utbredd undernäring och hungersnöd. Nu börjar de redan otillräckliga bidragen från omvärlden ta slut, vilket kan förvärra situationen ytterligare, varnar FN.

– Kriget är nu inne på sitt sjunde år. Ekonomin ligger i spillror. Grundläggande samhällsfunktioner kollapsar, konstaterar Griffiths.

"Fler än 17 miljoner"

– Årets insatser behöver uppemot 4,3 miljarder dollar (omkring 41 miljarder kronor) för att hjälpa fler än 17 miljoner människor runt om i Jemen, sade Griffiths inför mötet.

Kriget i Jemen har rasat sedan 2014, då de Iranstödda Huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa. Mot rörelsen står den internationellt erkända regeringen med stöd av den andra regionala stormakten Saudiarabien. Även andra motståndsgrupper och lokala krigsherrar med olika agendor deltar i striderna i landet, liksom terrornätverket al-Qaida.

Sedan slutet av förra året har pengarna till Jemen sinat. Hjälporgan har därför tvingats skära ned på eller helt sluta med delar av sin verksamhet.

Betydelsen av det delvis digitala mötet visades genom bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres närvaro, liksom USA:s utrikesminister Antony Blinkens och skådespelerskan Angelina Jolies – som är FN:s speciella sändebud i regionen.

Kriget i Ukraina påverkar

Rysslands invasion av Ukraina får dessutom långtgående konsekvenser i hela världen, bland annat för livsmedelsproduktion och -försörjning.

För Jemens del kommer nära en tredjedel av vetet från Ukraina, som är en av världens största exportörer av spannmål.

Av landets omkring 32 miljoner invånare är över 23 miljoner i behov av humanitärt stöd. För nära 13 miljoner av dem, alltså långt mer än en tredjedel av jemeniterna, är behoven akuta, enligt FN.

Utrikesminister Ann Linde sade tidigare i veckan i en intervju med TT att lidandet i Jemen är ”extremt”.

– Även om kriget i Ukraina står högst upp på vår dagordning, så är det viktigt att vi inte glömmer bort andra humanitära katastrofer.

Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.
014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.
I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna sedan har varit ovilliga att implementera.
Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.
TT