Radar · Migration

Striderna rasar i Jemen: Civila betalar ett högt pris

Kriget i Jemen fortsätter skörda liv: hittills 130 000 människor har dödats.

I Jemen fortsätter kriget att rasa. Civila hamnar i skottgluggen på båda sidorna av frontlinjerna och ingen lättnad är i sikte. Enligt en anonym källa Syre har varit i kontakt med är situationen omöjlig att beskriva på ett annat sätt än som ”den värsta humanitära krisen någonsin”.

Internationella Röda Korset är på plats i Jemen. I städerna Marid och Hodeidah jobbar de vid frontlinjerna. Uppskattningsvis 40 000 civila i Maria, och över 10 000 i Hodeidah, har tvingats lämna sin hem sedan i september i år på grund av det allt värre säkerhetsläget.

– Våldet mot civila och mot de människor som befinner sig under någon av de stridande parternas kontroll är inte bara ett brott mot internationell människorättslag, de strider också mot den basala principen om medmänsklighet. Även under pågående strid måste de stridande skydda civila och de som slutat slåss, säger Katarina Ritz, chef över Internationella Röda Korsets insats i Jemen, i ett pressmeddelande.

Den saudiledda koalitionen har genom en offensiv mot Marib försökt ta tillbaka kontrollen över staden från houthirebellerna, något Syre tidigare har rapporterat om. Förutom regelrätta strider är minor ett vardagligt hot som de civila i dessa områden måste akta sig för. Barn har svårt att gå i skolan och många har fått sin skolgång avbruten – somliga i flera år nu. Medicin, sjukvård och andra livsnödvändiga varor är det allvarlig brist på. I många kliniker saknas även personal. Samtidigt fortsätter den lokala valutans värde att sjunka och många har svårt att hitta arbete och försörja sig. En källa Syre har varit i kontakt med, som själv är jemenit och arbetar för en lokal hjälporganisation, menar att läget är obeskrivligt för en utomstående.

– Situationen kan inte beskrivas på ett annat sätt än att det är den värsta humanitära krisen någonsin, skriver hon i ett meddelande skickat till Syre.

För många av de som lämnat sina hem i Marib har det skett mer eller mindre hals över huvud och de har därför ingenting kvar.

– De som påverkats av striderna och de som nyligen varit tvungna att fly sina hem behöver hjälp omedelbart. En del familjer har flyttat flera gånger och är utmattade, säger Katarina Ritz, och tillägger att Internationella Röda Korset uppmanar alla parter att omedelbart lägga ned vapnen.

Läs mer:

Jemen: 3 barn dödade på 72 timmar i striden om Marib

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV