Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Ny Coptext vill fasa ut fossila subventioner – men kallas ”otillräcklig”

Mohamed Adow från tankesmedjan Power shift Africa välkomnar att ett utkast till ny förhandlingstext pekar på behovet av att fasa ut fossila subventioner.

Tidigt i morse släpptes utkastet på vad som kan bli Cop26 sluttext. Om formuleringarna står kvar när mötet är över blir det första gången som det nämner behovet av att fasa ut kol och fossila subventioner. Ändå har mottagandet varit ljummet. ”Det måste vara golvet, inte taket”, säger Fernanda Carvalho, klimatexpert på WWF, i Glasgow inför förhandlingarna.

Parallellt med förhandlingarna om hur Parisavtalet ska få genomföras, den så kallade regelboken, väntas nu intensiva förhandlingar om den sluttext som alla länder ska ställa sig bakom. En text som kommer skicka en kraftfull signal om vad de 197 länder som skrivit under Parisavtalet menar behöver ske för att vi ska kunna nå klimatmålen. Men först måste varje formulering nagelfaras och förhandlas. Klockan sex i morse lades ett första utkast fram, med delar som beskrivs som historiska av Fernanda Carvalho på WWF – om än otillräckliga.

– Budskapet om att fasa ut kol och fossila subventioner kunde varit starkare, men vi måste också erkänna att det är historiskt, det har diskuterats i trettio år och det är första gången som vi adresserar de främsta orsakerna till klimatförändringarna – explicit i ett utkast till förslag.

En annan del som Fernanda Carvalho lyfter som positivt är att utkastet nämner behovet av att använda sig av ekosystembaserade klimatlösningar. Men också att länderna uppmanas att återkomma till 2023 med uppdaterade klimatplaner till 2030. Planer som ska ligga i linje med Parisavtalets mål om att sträva mot 1,5 graders uppvärmning. Frågan lyftes av WWF som särskilt viktig med bakgrund av den rapport som Syre skrev om igår där en ny analys av Climate action tracker pekar på att de befintliga klimatplanerna istället har satt oss på kurs mot 2,4 graders uppvärmning.

Läs mer: Löften under COP26 döms ut som otillräckliga: ”Glasgow har ett stort förtroendeproblem”

– Och då ska vi veta att 1,5 grader inte är något edens lustgård, det är inte någon säker zon. Vid 1,5 grader dör 75 procent av korallreven och vid två grader förlorar vi alla, säger Katie White från WWF, som också hon deltog på dagens presskonferens.

"Vår uppgift är att försvara texten"

WWF:s presskonferens avlöstes av ytterligare en – den här gången Climate Action Network (CAN), en paraplyorganisation för runt 1500 miljöorganisationer runt om i världen. Bland talarna var Mohamed Adow, från tankesmedjan Power shift Africa. Också han lyfte det historiska i att man nu nämner ”elefanten i rummet”, produktionen av kol.

– Vår uppgift nu är att försvara texten och se till att det också sker på ett rättvist sätt. Men också att det även inkluderar olja och gas.

Men Mohamed Adow riktar stark kritik mot att texten har svaga formuleringar när det gäller finansieringen till sårbara länder. Inte minst för att den inte nämner att det liggande finansieringsmålet om 100 miljarder dollar varje år till 2025 inte kommer att nås förrän 2023.

– Vi kan inte ha en text som är tyst vad gäller stöd, vi kan inte ha en text som är tyst vad gäller anpassning eller skador och förluster. Vi behöver en balanserad text med stärkta reduktionsmål för utsläpp och som kan leverera stöd till sårbara länder att klara de utsläppsmål som finns i texten.

"Måste avskaffas senast 2025"

Den svenska EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) som också är på plats i Glasgow, menar att det är ett första steg att fossila subventioner nu nämns i texten. Men påpekar samtidigt att länderna nu måste enas om ett årtal.

– De fossila subventionerna måste avskaffas allra senast 2025. Det borde vara en icke-fråga när vi befinner oss i en akut klimatkris, säger han och likt Mohamed Adow anser han att behovet av finansiering till sårbara länder behöver lyftas tydligare.

– Vi saknar fortfarande konkreta skrivningar om klimatbiståndet. Exempelvis har Indien redan gått ut och sagt att de inte kommer att höja sina klimatmål förrän det råder mer tydlighet om klimatfinansieringen. För att vara trovärdiga parter i Parisavtalet måste rika länder vara mycket mer ambitiösa här, särskilt när det gäller stöd till klimatanpassning, säger Pär Holmgren.

Läs mer:

Syre förklarar fossilsubventioner

Önationernas krav på Cop26: ”Den som smutsar ned måste betala”

Cop26: Drabbade länder kräver biljoner i klimatfinansiering

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV