Radar · Miljö

Löften under COP26 döms ut som otillräckliga: ”Glasgow har ett stort förtroendeproblem”

Över hundra länder förband sig under Cop26 att arbeta för att stoppa skövlingen av skog.

Tunga institut har i veckan sagt att Cop26 stakat ut en väg som håller jordens uppvärmning under två grader. Men sett till de kortsiktiga målen, kommer vi skjuta en rejäl bit över två grader, enligt prestigefyllda Climate action tracker som i dag publicerade sin årliga analys av världens klimatarbete.

I slutet av förra veckan andades rubrikerna av lättnad i flera nyhetsmedier. Med de åtaganden som gjorts under Cop26 – kan världen vara på väg att klara i alla fall ett av Parisavtalets mål om att hålla temperaturen under två grader. Bakom uppgifterna låg bland annat International energy agency (IEA).

Framförallt var det Indiens mål om att nå nettonollutsläpp till 2070 som spelade roll. Men även de utfästelser som flera länder gjort under Cop26, ansågs ha gett ett betydande bidrag. Bland annat om att arbeta för att stoppa avskogningen och att kapa utsläppen av metan.

Men även IEA kom med en rejäl brasklapp. Utfästelserna måste omsättas i policys. Institutet Climate action tracker som granskat världens klimatarbete sedan 2009, förstärkte i dag det budskapet. Många mål om netollutsläpp är långt borta – och inte omsatta i kortsiktiga mål. Något som anses nödvändigt för att hinna böja kurvan i tid och inte bli för beroende av koldioxidinfångande teknik i framtiden – teknik som man inte vet om den kan skalas upp. Samma sak gäller naturbaserade klimatlösningar, så som trädplanteringar.

”Det är en sak för världsledarna att hävda att de har nettonollutsläpp men de har ingen plan för hur de ska komma dit och om deras 2030 mål är så låga som flera är, då är de ärligt talat inget annat än tomma ord. Glasgow har ett seriöst trovärdighetsproblem”, säger Bill Hare, vd för Climate Analytics, en partnerorganisation till Climate action tracker i ett uttalande.

Sett till vad världens länder gör – det vill säga, inte vad de ska göra – är läget än mer bekymmersamt. Då är vi på väg mot 2,7 graders uppvärmning.

Med det sagt. Climate action trackers analys av de mer långsiktiga målen är i linje med den som International energy agency levererade i förra veckan och som gav optimistiska rubriker. Till och med 0,1 grader lägre. Men CAT drar inte slutsatsen att det skulle vara något positivt.

”Det är långt ifrån bra nyheter, givet kvaliteten på nettonollmålen och det massiva ambitions- och handlingsgap som finns till 2030”.

CAT understryker också att det optimistiska scenariet som innebär att alla löften hålls, fortfarande innebär att vi är långt ifrån att klara 1,5 graders målet. För att klara det måste utsläppen halveras jämfört med de utsläpp som utgår från sceneriet där vi landar på 1,8 grader.

”Om det massiva 2030 gapet inte kan krympas i Glasgow, måste regeringar komma överens om att nästa år, till Cop27, återkomma med starkare mål”, säger Niklas Höhne, klimatforskare.

Läs mer: Önationernas krav på Cop26: ”Den som smutsar ned måste betala”

Läs mer: Greta under invigningen av Cop26: ”Förändringen kommer inte där inifrån”