Den förorenande kemikalien TFA regnar ned över Vättern och på Spetsbergen i Arktis. Det handlar bland annat om ämnen i köldmedier från nya kylar och frysar som skulle vara mer miljövänliga, men som bryts ned och förorenar i naturen, enligt en ny doktorsavhandling.
Forskaren Maria Björnsdotter har under arbetet med sin doktorsavhandling tagit ett stort antal vattenprover kring Vättern. Detta för att se om föroreningarna i vattnet kommer utifrån eller från lokala vattendrag. Proverna har sedan jämförts med regnvattenprover från forskningsstation på Visingsö och från isprover på Spetsbergen.
Det visar sig att en del av kemikalierna i Vättern har hamnat där via regn och nederbörd. Kemikalien i fråga är trifluorättiksyra, TFA, som bildas som en restprodukt när andra kemikalier bryts ner. Ämnen används i nyare luftkonditioneringsanläggningar och i köldmedier i kylar och frysar.
Varför man tog fram dessa kemikalier var för att ersätta de äldre varianterna som var skadliga för miljön och förstörde ozonlagret. Men nu har de moderna ersättningsämnena hittats i sjövatten.
– Man har arbetat för att ta fram köldmedier som inte förstör ozonlagret eller orsakar global uppvärmning. Men man har inte tänkt så mycket på vilka effekter eventuella nedbrytningsprodukter från ersättningsämnen kan ha. Det största problemet är att de inte bryts ner i miljön. Vi vet inte vilka effekter det kommer att ha, säger Maria Björnsdotter, nybliven doktor i kemi vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Kan förorena dricksvatten
TFA ingår i gruppen ultrakorta perfluorerade alkylsyror, PFAA, som är svårnedbrytbara och syntetiskt framställda ämnen. De är vattenlösliga men lagras inte i mänskliga vävnader. På sikt riskerar det att förorena dricksvattnet. Enligt beräkningar som Maria Björnsdotter har gjort ökar mängden TFA i Vättern med 120–170 kilo varje år, samma sjö som är en viktig dricksvattentäkt för nära 300 000 människor. De metoder för att filtrera vattnet från TFA är för dyra idag.
Ännu är forskningen om ultrakorta PFAAs bara i sin linida och det går inte säkert att säga varifrån utsläppen kommer. Det handlar om kemikalier som färdas i atmosfären långa sträckor och bryts ner med hjälp av solljus och omvandlas till TFA.
De största nedsmutsarna finns inte i Sverige eller EU utan i andra delar av världen.
– För att minska kontamineringen av Vättern måste åtgärder vidtas på en global skala, säger Maria Björnsdotter.
Lär mer här:
Ny forskning pfas-ämnen regnar ned över Vättern, 25 april 2021
Efter pfas-skandalen nu börjar rättegången. 8 februari 2021
Förbjudna kemikalier i livsmedelsförpackningar, 22 januari 2021