Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Cementtillverkare lovar kraftig minskning av utsläpp till 2030

Betongarbetare gjuter på byggarbetsplats.

Cementindustrin står för ungefär åtta procent av de globala utsläppen av CO2, och tillverkningsprocessens karaktär gör att det har varit svårt att reducera dem. Trots det går nu branschen ut och lovar en minskning på 25 procent till 2030 och nettonollutsläpp 2050.

Produktion av cement står för runt åtta procent av de globala koldioxidutsläppen, vilket motsvarar mer än något annat enskilt land släpper ut, bortsett från Kina och USA. Eftersom de kemiska processer som används för att tillverka cement och betong avger CO2 har det varit svårt att minska utsläppen från industrin, trots försök från flera företag under det senaste decenniet att förändra de kemiska processerna och använda andra material.

Arbetet verkar dock ha kommit tillräckligt långt för att branschen ska våga sig på ett offentligt klimatlöfte. Global Cement and Concrete Association (GCCA), som representerar 40 av världens största producenter och cirka 80 procent av industrin utanför Kina, lovade på tisdagen att minska utsläppen med 25 procent det kommande decenniet, med målet att uppnå nettonollutsläpp år 2050, rapporterar The Guardian. Flera kinesiska cement- och betongföretag, som står för cirka 20 procent av Kinas marknad, har också anslutit sig.

– Det här är en viktig milstolpe – det är stort. Betong är det näst mest använda materialet i världen efter vatten. Vi är den första sektorn som gör detta som ett gemensamt åtagande, men jag hoppas att det kommer att inspirera många fler till att göra detsamma, säger Thomas Guillot, vd för GCCA, till The Guardian.

Avstår utsläppsrätter

Löftet är inte beroende av åtgärder från regeringen, sa Guillot vidare, och företagen har lovat att nå nettonollmålet utan hjälp av utsläppskompensation.

De närmaste årens minskningar uppges kunna göras med befintlig teknik. För att planen fram till 2050 ska hålla krävs dock att ungefär en tredjedel av minskningarna kommer från användningen av koldioxidupptagning och lagring, tekniker som ännu inte är utbredda i kommersiell användning .

– Alla är medvetna om att cement- och betongproduktion är en av de svåraste ekonomiska verksamheterna att avkarbonisera. Att uppnå det kommer att kräva bättre byggnadsdesign och konstruktion, flera former av effektivitetsförbättringar och koldioxidavskiljning och lagring, säger Adair Turner, ordförande för Energitransitionskommissionens tankesmejda, till The Guardian.

Växande efterfrågan

Att växla till renare bränslen eller hantera processutsläpp genom nya innovationer är bra, men inte hela lösningen, menar Mike Childs, vetenskapschef på Friends of the Earth; företag borde också försöka använda alternativ till betong.

– Vi måste minska cementanvändningen och göra processen renare. Ett sätt att göra det är att byta till timmer, säger han.

Emellertid förväntas marknaden för cement och betong att nästan fördubblas under perioden fram till 2030, och med det följer ökande utsläpp. Om industrin trots det lyckas reducera sina utsläpp med de utlovade 25 procenten till 2030 skulle det enligt beräkningarna innebära att planeten besparas utsläpp av cirka 5 miljarder ton koldioxid.

Enligt Nick Molho, vd för Aldersgate-koncernen för företag med intresse i hållbarhet, visar tillkännagivandet att det finns ett växande momentum i det globala näringslivet för att nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Företagen bakom löftet säger själva att deras åtagande kommer att göra stor skillnad i utsikterna för klimatmötet Cop26.

Läs mer:

Mer klimatvänlig cement kan bli möjlig

Alternativ till cement för byggbranschen

Fakta: Cement och betong 

Cement är ett hydrauliskt bindemedel, vilket kännetecknas av att det hårdnar genom reaktion med vatten till en ej vattenlöslig produkt. Den framställs genom uppvärmning av en blandning av kalksten och lera till en temperatur av 1450 grader Celsius. Blandningen bör innehålla runt 80 procent kalciumkarbonat. Cement används främst till olika slags byggnadsarbeten och är en viktig ingrediens i betong och murbruk. 
Betong är ett material som består av bergmaterial, så kallad ballast, sammanbundet av cementpasta (cement och vatten).
För tillverkning och transport av 1 kubikmeter betong till kund behövs 2 ton ballast, 180 liter vatten, 350 kilo cement, 1 kilo betongtillsats, 7 liter eldningsolja och diesel samt 15 kWh el.
Dessutom tillkommer energi för tillverkning av cement, uppskattningsvis 40 kilo kol och 40 kWh el. 40 kilo kol ger vid förbränning motsvarande cirka 400 kWh i form av värme, vilket är värmen som behövs vid cementtillverkning.
Källa: Wikipedia 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV