Radar · Miljö

Klimatvänligare cement kan bli möjligt

Transport av kalksten till Cementas fabrik i Slite på Gotland, som i fjol ökade sina koldioxidutsläpp med mer än 150 000 ton.

Sveriges näst största klimatbov är cementindustrin – men det kan komma att ändras. Ny forskning visar att det går att skilja av koldioxiden i tillverkningen och på sikt göra processen klimatneutral, rapporterar SVT.

Cement är världens vanligaste byggmaterial, och släpper ut åtta procent av världens växthusgaser. Cementas fabrik i Slite på Gotland ökade under 2018 sina koldioxidutsläpp, och är Sveriges störta källa till växthusgaser, efter stålindustrin.

Utsläppen sker vid cementtillverkning när kalksten upphettas och blandas med sand och lera. Men nu har forskare vid amerikanska MIT kommit på ett sätt att i stället lösa upp mald kalksten i syra.

Då får man ut släckt kalk, som blir råvara för cement respektive ren koldioxid, som i ett slutet system kan fångas upp och lagras i berggrunden, så kallad CCS-teknik, rapporterar SVT. 

MIT-forskarnas plan är att använda det syre och väte som blir biprodukter i tillverkningen av den klimatvänligare cementen till att driva en bränslecell, som skulle kunna driva den kemiska processen, så att enda utsläppet blir vatten.

– Vi har bedömt tekniken som intressant men att den har en bit kvar innan man kan starta i större skala, säger Arvid Stjernberg, teknisk direktör på Heidelberg Cement, som driver Cementa till SVT.

Till år 2045 ska all cement- och betongtillverkning i Sverige bli klimatneutral.

Vad som krävs för att nå dit är enligt Cementa bland annat offentliga satsningar på koldioxidinfångning i cementindustrin och stöttande styrmedel för en snabbare övergång till biobränslen inom industrin.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.