Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Mer kontroll – men inget stopp för privata sjukvårdsförsäkringar

Socialminister Lena Hallengren (S) tog på fredagen emot Karin Lewins utredning som föreslår ökad kontroll av privata sjukvårdsförsäkringar.

Kontrollen av privata sjukvårdförsäkringar ska öka. Något stopp för privata vårdgivare att ta emot försäkringspatienter blir det däremot inte. Detta enligt den statliga utredning som nu lämnats över till socialminister Lena Hallengren (S).

Nästan 700 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring, de flesta via sitt fack eller sin arbetsgivare. Men vilka effekter det får för vården i stort och för likvärdigheten i vården vet man inte mycket om, enligt Karin Lewin som utrett frågan åt regeringen.

– Det saknas kunskap och kontroll, sa hon på en pressträff.

För att råda bot på detta föreslår utredningen bland annat att regionerna ska ställa tydligare krav på de privata vårdföretagen. I regionernas avtal med de privata vårdbolagen ska det framgå hur man säkerställer att försäkringspatienter inte går före i kön och att vården till skattefinansierade patienterna inte blir lidande.

Men förslagen är otillräckliga, tycker Lisa Gemmel, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys. Hon menar att försäkringsbolagens hela affärsidé är att försäkringspatienterna ska få snabbare vård. Att regionerna ska kunna kontrollera att så sker är inte rimligt att förvänta sig, anser hon.

– Jag kan inte se att de kommer få en reell möjlighet att kontrollera vem som får vilken vård när. Och hur mycket tid ska man förvänta sig att regionerna ska lägga på det här? säger Lisa Gemmel.

Hon önskar sig istället en lag som förbjuder regionerna att teckna avtal med vårdbolag som både tar emot skattefinansierade patienter och försäkringspatienter.

– Vill man att vård ska ges efter behov måste det till en stopplag, säger Lisa Gemmel.

Socialminister Lena Hallengren kommenterade i dag inte de enskilda förslagen i utredningen, men pekade på det behov hon ser av en reglering.

– Regeringen är oroade över utvecklingen. Det ska inte vara möjligt att köpa sig förtur till vård, sa Lena Hallengren på pressträffen.

Läs mer:

Privat sjukförsäkring kan ha räddat cancersjuka Angelicas liv: ”Skyldig att berätta”

Katalys: Privata försäkringar hot mot vården

Muf-rapport: Privata försäkringar ska betala för framtidens vård

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV