Startsida - Nyheter

Zoom

Alla vill ha Magdalena Andersson – men nu är det slut på enigheten

Samtliga partidistrikt står bakom Magdalena Andersson som ny partiledare.

Enigheten må vara stor bakom Magdalena Andersson som ny partiledare – men striden om den politiska inriktningen blir desto tuffare på kongressen. Det menar Linn Svansbo i S-föreningen Reformisterna. ”Som finansminister har hon drivit politiken i motsatt inriktning mot vad vi vill se”, säger hon.

När Stefan Löfven meddelade sin avgång för en dryg månade sedan krävde Reformisterna – som vill föra Socialdemokraterna åt vänster – att kandidaterna till partiledarposten skulle kliva fram och berätta vad de vill med partiet. Så blev det inte. Och Linn Svansbo, vice ordförande för Reformisterna, tyckte inte att hon fick några nya besked när Magdalena Andersson på onsdagen till slut tog bladet från munnen och berättade att hon vill bli partiordförande. Åtminstone inte om någon kursändring av det slag som Reformisterna vill se.

– Jag hörde inga signaler om att förändra den ekonomiska politiken, säger Linn Svansbo.

Det Reformisterna önskar sig är att staten ska sätta sprätt på mer pengar och låna till stora investeringar i såväl välfärd som klimatomställning. Eller uttryckt med politiskt språkbruk: Det finanspolitiska ramverk som kräver överskott i statsfinanserna sett över en konjunkturcykel ska överges.

Strid på kongressen om finanspolitiken

Men det finanspolitiska ramverket ligger fast, det har varit Magdalena Anderssons mantra. Även om staten har lånat pengar under coronakrisen har Andersson flitigt upprepat att när krisen är över, då ska Sverige tillbaka till överskott i de offentliga finanserna. När andra socialdemokrater velat slänga svångremmar och överskottsmål på sophögen har Magdalena Andersson idogt hållit fast vid att satsningarna under krisen kunnat göras just tack vare att man sparat i ladorna tidigare. Reformisterna blåser dock till strid.

– Nu blir det upp till kongressen att ändra den inslagna vägen. Det blir en utmaning eftersom Magdalena Andersson som finansminister drivit politiken i motsatt riktning till vad vi vill se, säger Linn Svansbo.

”Ska man kunna göra de investeringar vi behöver för att ta oss an klimathotet då man måste rucka på den snåla finanspolitiken”, säger Linn Svansbo. Foto: Privat

Samtliga 26 partidistrikt har nominerat Magdalena Andersson som ny partiledare. Att även de distrikt som anses stå till vänster i partiet, som Skåne och Stockholm stad, slutit upp bakom finansministern är ett tecken på att den högerstämpel hon tidigare haft på sig inte längre sitter lika hårt. Ett skäl till det är den arbetsgrupp för fördelningspolitik och ekonomisk jämlikhet som leddes av Magdalena Andersson. I våras la den fram sin rapport som bland annat slår fast att staten behöver större skatteintäkter. För att uppnå det föreslås sådant som fördubblad bankskatt, nedtrappade räntebidrag, sänkt tak för RUT-avdrag och en så kallad miljonärsskatt på stora förmögenheter.

Välfärd och rättvis fördelning

Högre skatter behövs för att stärka kvaliteten i välfärden, anser Filip Botström som satt med i arbetsgruppen i egenskap av dåvarande SSU-ordförande. Att nöja sig med att bibehålla nuvarande nivå på välfärden duger inte, menar han. Samtidigt är det en fråga om rättvis fördelning, enligt Botström.

– Det är de allra rikaste som varit vinnarna på i princip alla stora skatteförändringar de senaste årtiondena, säger han.

Att Magdalena Andersson ledde arbetsgruppen tror både Linn Svansbo och Filip Botström ökar förväntningarna i partiet på att förslagen ska genomföras.

– Det vore konstigt om de förslagen försvann när det är henne vi ska välja i november, säger Linn Svansbo.

– Att det här är saker som Magdalena Andersson brinner för, det kan jag gå i god för, hon har varit väldigt drivande i arbetet, säger Filip Botström.

Intern kritik mot klimatpolitiken

Han lyfter också fram klimatavsnittet i rapporten som han menar beskriver att socialdemokratin behövs för att föra in ett jämlikhetsperspektiv i klimatpolitiken. När Magdalena Andersson räknade upp sina prioriteringar som blivande partiledare fanns klimatet med – efter att hon talat om brottslighet, segregation och välfärd. Men det ska inte tolkas som att klimatet kommer på fjärde plats, menar Filip Botström.

– I partiet har det stundtals varit en ganska hård kritik mot partiledningen inklusive Stefan Löfven och Magdalena Andersson mot att man inte lyft fram klimatet tydligare. Att hon lyfter klimatet tycker jag är ett tecken på att hon lyssnat in den kritiken, säger han.

Filip Botström lämnade posten som SSU-ordförande i somras. Numera jobbar han som kriminalvårdare på Hallanstalten. Foto: Erik Simander/TT

Linn Svansbo å sin sida menar att det spelar mindre roll ifall Magdalena Andersson sätter klimatfrågan före alla andra frågor om hon inte samtidigt är beredd att ändra på det finanspolitiska ramverket.

– Ska man kunna göra de investeringar vi behöver för att ta oss an klimathotet då man måste rucka på den snåla finanspolitiken, säger Linn Svansbo.

Läs mer:

Magdalena Andersson: ”Klarar vi inte klimatkrisen så är vi körda”

Klimatkamp eller flirt med SD-väljare – vägval väntar S när Löfven går

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV