Radar · Miljö

Magdalena Andersson: ”Klarar vi inte klimatkrisen så är vi körda”

Socialdemokraternas valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson (S) till ny partiledare för Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas valberedning meddelade idag att de nominerar Magdalena Andersson som kandidat till nästa partiordförande. Magdalena Andersson har tackat ja. Därmed är det nu en formalitet innan hon väljs till ny partiledare på kongressen i november.

I går fick Magdalena Andersson frågan av valberedningen om hon vill bli ny partiordförande för Socialdemokraterna. Samtliga 26 partidistrikt som nominerat henne var eniga och nu har hon själv tackat ja till att axla uppdraget om partikongressen röstar igenom henne i november.

– Jag är väldigt glad och hedrad för det starka stöd som finns i vårt parti, sade Magdalena Andersson under dagens pressträff.

Valberedningens ordförande Elvy Söderström var mycket nöjd över att få presentera Andersson med enhälligt stöd. Hon lyfte upp hennes styrkor som viktiga för partiet.

– Vi upplever att Magdalena är en person som känner en stark iver och otålighet att lösa de problem som vi måste ta itu med i samhället. Just den där ivern och att veta hur det är och säga som det är är viktigt.

Hon tillade:

– Sen kan hon vara tjurig också. Men det tror jag är väldigt nyttigt, då hon samtidig får mycket gjort.

Integration och gängkriminalitet

Magdalena Andersson lyfte integrationen och arbetet mot de kriminella gängen som en av de viktiga frågorna hon kommer att ta tag i om hon väljs i november. Hon nämnde hårdare straff, men också ett fokus på att det inte ska stå ungdomar på tur för att ta platsen efter de som hamnar i fängelse.

– Jag är beredd på att vända på varje sten för att göra det till verklighet, sa hon och tillade att det kan handla om allt från att få fler föräldrar i arbete, se till att förskolepersonalen generellt kan mer svenska och att tillsätta fler fältassistenter.

Hon pratade också om hur coronapandemin blixtbelyst bristerna i välfärden och att det där behövs mer satsningar.

– Man ska ju inte behöva vara hjälte för att jobba i välfärden. Man ska ha bra lön, rimliga arbetsvillkor och bra kollegor. Och de skulle behöva bli ännu fler i takt med att 40-talisterna kommer upp i 80-årsåldern. De har byggt det här landet, så de ska ha en bra ålderdom.

"Klarar vi inte klimatkrisen så är vi körda"

Hon nämnde också att klimatet är viktigt och att Sverige måste ta sin del av ansvaret.

– Klockan tickar. Klarar vi inte klimatkrisen så är vi körda.

Hon menade att det just nu pågår en grön industriell revolution i Sverige.

– Det skapar just nu 10 000-tals jobb. Och det där med att bygga landet kan ju vi i Sverige.

Under Socialdemokraternas partikongress den 3-7 november i år kommer partiet rösta om de godkänner valberedningens val. Med tanke på det goda stödet runtom i landet finns det en stor  sannolikhet för det och att Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men hon kommer möta en rad utmaningar direkt. Till exempel måste hon få igenom budgeten genom förhandlingar med Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Detta är inte något hon duckar för.

– Jag har förhandlat om budgeten med Miljöpartiet, Vänsterpariet, Centern och Liberalerna. Jag är väldigt van vid att förhandla och har nog gjort fler förhandlingar än någon annan finansminister.

Texten uppdateras.