Zoom

Klimatkamp eller flirt med SD-väljare – vägval väntar S när Löfven går

Att hålla ihop partiet framhålls av många socialdemokrater som en av Stefan Löfvens  bedrifter under sin tid som partiledare.

Stefan Lövfen har hållit samman Socialdemokraterna. När efterträdaren ska utses kan dragkampen bli hård i ett parti med stora inre motsättningar. Avskaffa asylrätten och vinn tillbaka SD-väljare, anser vissa. Kliv fram i klimatfrågan, anser andra. Även när det gäller hur partiledarevalet ska gå till väntar strid.

– Nu finns det möjlighet att ladda om och tydliggöra socialdemokratins hållning.

Orden kommer från Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna. Åtskilliga socialdemokrater skulle skriva under på dem dagen efter att Stefan Lövfen aviserat sin avgång som partiledare och statsminister – men vilken hållningen ska vara råder det skilda uppfattningar om. På Jimmy Janssons önskelista finns ytterligare åtstramningar av migrationspolitiken.

Han hör till dem som ivrigast argumenterat för ett volymmål för asylmottagandet, baserat på bland annat antalet tillgängliga bostäder och arbetslöshet bland utrikesfödda. Om målet överskrids ska åtgärder sättas in för att färre flyktingar ska komma till Sverige. Jimmy Jansson sticker inte under stol med att detta skulle vara att frångå asylrätten, men menar att denna redan är satt ur spel.

– Asylrätten är punkterad med alla murar och stängsel som finns runt om i världen. Man borde hitta ett nytt sätt att jobba, till exempel med tydliga kvoter, säger han.

Många traditionella S-väljare har konservativa värderingar, påpekar Jimmy Jansson som anser att migrationspolitiken måste stramas åt ytterligare om dessa väljare ska återfå förtroendet för partiet
Många traditionella S-väljare har konservativa värderingar, påpekar Jimmy Jansson som anser att migrationspolitiken måste stramas åt ytterligare om dessa väljare ska återfå förtroendet för partiet. Foto: Socialdemokraterna

Enligt Jimmy Jansson är en stram migrationspolitik en förutsättning för att hålla nere klyftorna i samhället – och att återvinna förtroendet hos traditionella S-väljare med konservativa värderingar. Väljare som i hög utsträckning övergivit partiet för Sverigedemokraterna.

Stärkt välfärd

Samtidigt som migrationspolitiken ska stramas åt ytterligare ska satsningar på välfärden bli tydligare, anser Jimmy Jansson.

– Blir jag sjuk ska jag ha tillit till att samhället fångar mig, blir jag arbetslös finns det utbildning så att jag kan skola om mig, säger han.

Linn Svansbo, vice ordförande för S-föreningen Reformisterna, ser krav på mer restriktiv migrationspolitik som ett uttryck för populism.

– Sveriges arbetare behöver inte ytterligare en mandatperiod där Socialdemokratena tävlar med moderater och sverigedemokrater om vem som är taskigast mot flyktingar och vem som sätter flest i fängelse. Vi ska tävla i sporten fördelningspolitik och sätta den politiska konflikten där den hör hemma, det vill säga mellan folk som är jävligt rika och resten, säger hon.

Reformisternas Linn Svansbro vill se en öppen process när partiet väljer ny ordförande, vilket skulle vara något nytt för Socialdemokraterna
Reformisternas Linn Svansbro vill se en öppen process när partiet väljer ny ordförande, vilket skulle vara något nytt för Socialdemokraterna. Foto: Carin Carlström

Reformisterna driver på för en omläggning av den ekonomiska politiken, där staten ska låna mer för att få utrymme för stora offentliga investeringar i välfärd och klimatomställning. I samma riktning vill S-studenters ordförande Malin Malm gå.

– Vi vill se en ny grön giv. Det skulle kräva omfattande offentliga investeringar. Då kommer det behövas lånefinansiering, säger hon.

Malin Malm tror att dragkampen inom Socialdemokraterna framöver kommer handla mycket om tonvikten mellan satsningar på välfärden, klimatomställningen och åtgärder mot organiserad brottslighet.

– Jag har svårt att se en kandidat som inte kommer att tackla de här tre delarna, säger Malin Malm.

"Outsourcat klimatfrågan till MP"

Felix Antman Debels, ordförande för Klimatsossarna, hoppas ordförandevalet kan innebära att partiet kliver fram i klimatpolitiken.

– Vi har outsourcat klimatfrågan till Miljöpartiet. Den politik vi själva formulerat har inte varit tillräckligt radikal, säger han.

Socialdemokratin har en given roll när klimatkrisen ska tacklas, anser Felix Antman Debels. När stora förändringar ofrånkomligen behöver ske är det centralt att erbjuda människor trygghet. Och det är traditionellt socialdemokratins paradgren, menar han.

– En socialdemokrati som både driver på för en radikal klimatpolitik och kombinerar det med en ambitiös välfärdspolitik har de bästa förutsättningarna för att både skapa acceptans för förändring och att genomföra den på riktigt, säger Felix Antman Debels.

Att partiet historiskt ofta förenat sig med industrins intressen behöver inte vara ett hinder, anser han.

– Man ska inte rädda industrier, man ska rädda människor, det är en grundidé inom socialdemokratin. Den som inte längre kan jobba i en kolgruva ska ha möjlighet att hitta ett annat jobb, säger Felix Antman Debels.

Felix Antman Debels vill att Socialdemokraterna kliver fram i klimatfrågan
Felix Antman Debels vill att Socialdemokraterna kliver fram i klimatfrågan. Foto: Privat

Han pekar på Danmark, där fackförbund hört till dem som drivit på för en mer progressiv klimatpolitik.

– Det finns en insikt om att oavsett om man jobbar inom handeln eller industrin är det en grundförutsättning för framtida välfärd att hejda klimatförändringarna.

Vill ha öppen process

Traditionellt väljs den S-ledare som valberedningen vaskar fram genom arbete i det fördolda. Det vill nu Reformisterna ändra på. Några timmar efter att Stefan Löfven meddelat sin avgång krävde de en process med kandidater som berättar om i vilken riktning de vill föra partiet.

– Frågan om vem som ska efterträda Löfven är ju inte intressant förrän jag vet med vilken politik de olika kandidaterna söker mitt och andra medlemmars förtroende, säger Linn Svansbo.