Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Regeringen: Trygghetspension och höjt bostadstillägg – SPF: ”Bristerna består”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade under torsdagen regeringens förslag om satsningar på äldre i årets höstbudget.

Personer som är 60 år eller äldre ska kunna få en särskild trygghetspension och taket för bostadstillägg för pensionärer ska höjas. Det är några av förslagen som presenterades av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) under en pressträff på torsdagen. Men enligt SPF Seniorerna består de grundläggande bristerna i pensionssystemet.

I årets höstbudget finns flera satsningar på äldre. Det rör sig bland annat om en så kallad trygghetspension för personer som är 60 år eller äldre och inte klarar av att jobba fram till pensionen.

Istället för då behöva ta ut sin ordinarie ålderspensionen, vilket sänker den oftast redan låga pensionen, ska det bli lättare för dessa personer att få rätt till sjukersättning tills de fyller 65. De äldre ska omfattas av särskilda regler i sjukersättningen, som bland annat inte bedömer deras arbetsförmåga mot alla jobb på marknaden, som det tidigare varit. Arbetsförmågan ska istället bedömas mot arbeten de har erfarenhet av eller ”andra lämpliga arbeten”.

– De som varit med och byggt vårt land och lagt grunden för vår välfärd förtjänar också en trygg ålderdom, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) under en pressträff på torsdagen där han presenterade de nya förslagen.

Regeringen vill också att taket för bostadstillägget för pensionärer höjs från 7000 till 7 500 kronor. Även konsumtionsstödet ska höjas, med 200 kronor för ensamstående och 100 kronor för gifta. 248 000 av dem som påverkas av stödet är kvinnor.

Satsningarna i höstbudgeten beräknas totalt påverka omkring 350 000 pensionärer.

– Det är ett första steg för att ge den här gruppen upprättelse, säger Shekarabi.

Förslagen bygger på den utredning om mjukare regler för sjukersättning som lämnades över till regeringen i augusti.

Brett stöd i riksdagen

Vad satsningen kan komma att kosta, presenterades inte under pressträffen och beror enligt Shekarabi på rättstillämpningen. Men många äldre som skulle omfattas av den särskilda trygghetspensionen får i dag andra ersättningar, tillägger socialförsäkringsministern.

– Skillnaden blir att man får en trygghet och en stabilitet, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt Shekarabi finns det goda förutsättningar för att förslagen röstas igenom i riksdagen, då det finns stöd från både höger och vänsterhåll. Om det sker, träder förändringarna i kraft i juli 2022.

Kommunal: Stor seger för medlemmarna

Kommunals ordförande Tobias Baudin är positiv till regeringens förslag som främst riktar sig personer som är 60 år eller äldre som har slitit ut kroppen innan pensionsåldern kommit. Enligt Baudin innebär det en ”stor seger” för Kommunals medlemmar.

De satsningar som regeringen nu presenterar liknar Kommunals förslag om en ”Britt-Marie-pension”, som innebär att personer som jobbat länge i fysiskt krävande arbeten ska kunna gå i pension innan kroppen ger upp.

– Den som blivit sjuk i slutet av sitt yrkesliv ska självklart kunna få sjukersättning utan att behöva pröva sin arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden eller tvingas ta ut sin pension i förtid och riskera livslång fattigdom. Det är en fråga om anständighet, säger Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

SPF Seniorerna: Positiva förändringar men bristerna består

Regeringens förslag att höja bostadstillägget för pensionärer med låg inkomst är positivt. Men alltför många personer har fortfarande för låga pensioner och de grundläggande bristerna i pensionssystemet består. Att göra småjusteringar räcker inte, hela systemet måste ses över, menar SPF Seniorerna, en av Sveriges största medlemsorganisation för seniorer.

– Det är välkommet att regeringen förstärker bostadstillägget, det når de närmare 15 procent av pensionärerna som har bostadstillägg. Vi vet att bostadskostnaderna för många av de berörda seniorerna ökat snabbare än pensioner och bostadstillägg. Det är därför positivt med en höjning av bostadskostnadstaket för de med höga hyror och en generell förstärkning av konsumtionsdelen i bostadstillägget, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande där hon kommenterar dagens besked.

Det saknas ett system där det lönar sig att ha arbetat ihop sin pension och några förslag för detta saknas i regeringens förslag, menar Eva Eriksson. Att hela tiden gå in med justeringar i olika delar av pensionssystemet och kringliggande trygghetssystem där det brister, är varken tillräckligt eller hållbart, menar hon.

– Samtidigt vet vi att det finns många pensionärer som har en svag pension men som antingen inte nås av dagens besked eller som ändå inte får sina inkomster att räcka. Det lönar sig alldeles för dåligt att ha arbetat ihop sin pension i dag, åt detta görs mycket lite med dagens förslag. Regeringen tvingas återkommande in och göra kortsiktiga justeringar i olika delar av systemet där det brister, detta lappande-och-lagande inte i längden. Det visar med all tydlighet att hela pensionssystemet måste genomgå en total översyn där man vänder på alla stenar, säger Eva Eriksson.

Läs mer: 

Regeringen vill sänka skatten för låginkomstagare

Reglerna för sjukersättning mjukas upp för äldre

Saco: sjukskrivna tvingas byta jobb istället för att få rehabilitering – ”Försäkringskassan alltför strikt”

Inget nytt att Försäkringskassan plockar ut domar till nackdel för sjuka

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV