Den extrema talibanrörelsen, som nu kontrollerar Afghanistan, säger att kvinnor och personer som arbetat för tidigare styren kommer att erbjudas platser i den nya regeringen. Samtidigt rapporteras om dödligt våld från delar av landet, bland annat vid firandet av nationaldagen.
– Kvinnor kommer att rådfrågas och erbjudas roller i den nya afghanska regeringen, hävdar en företrädare för talibanerna för nyhetsbyrån Reuters.
Efter helgens häpnadsväckande maktövertagande har talibanerna ansträngt sig för att framstå som mjukare och mer inkluderande än under deras tidigare skräckvälde 1996–2001. Då förbjöds kvinnor att röra sig utanför hemmen utan manligt sällskap och offentliga avrättningar förekom.
Nu sägs att flickor ska få fortsätta att gå i skola och kvinnor arbeta – inom ramarna för islamisk lag. Många afghanska kvinnor rapporteras ändå vara skräckslagna och hålla sig inomhus och oron för framtiden är stor.
Det finns dock tecken på att extremiströrelsen vill ha ett mer representativt styre den här gången. Talibanföreträdare har bland annat hållit överläggningar med den tidigare presidenten Hamid Karzai och den förra regeringens chefsminister Abdullah Abdullah.
Sköt vid firande
Men läget på vissa platser är minst sagt oroligt. Flera personer ska ha dödats i staden Asadabad i öst, där talibanerna öppnade eld mot människor som viftade med afghanska flaggor vid torsdagens nationaldagsfirande – som markerar självständigheten från Storbritannien 1919. Det var oklart om offren skjutits ihjäl eller trampats till döds i den panik som utbröt, berättar ett vittne för Reuters.
Tidigare sköt talibanerna mot invånare i Jalalabad i öst som protesterade mot extremisternas maktövertagande. Minst tre personer ska ha dödats.
Och vid flygplatsen i Kabul har minst tolv människor mist livet, enligt uppgifter från både talibanerna och försvarsalliansen Nato. De tolv ska antingen ha skjutits eller trampats ihjäl.
Flygplatsen kontrolleras fortfarande av USA och därifrån pågår evakueringar av främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda dygnet runt.
Men desperata afghaner som vill fly landet har också tagit sig dit. Talibanerna har upprättat vägspärrar vid området om manar alla som inte har rätt att resa att återvända hem.
– Vi vill inte skada någon vid flygplatsen, säger en talibanföreträdare.
Ingen ska lämnas
Utspelet kommer bara timmar efter att USA:s president Joe Biden i en tv-intervju lovat att ingen amerikan ska lämnas kvar i Afghanistan – även om det innebär att landets soldater måste stanna längre än planerat.
Presidenten har tidigare satt den 31 augusti som sista dag för ett uttåg, även för de sammanlagt 6 000 soldater som har eller ska flygas in för att ska säkra utträdet.
–Vi ska försöka få det avklarat före den sista augusti. Men om det finns amerikanska civila kvar så kommer vi att stanna för att få ut dem, säger Biden i intervjun med ABC News.
Men soldaterna kan inte nå alla runt 11 000 amerikaner i landet. De som ska evakueras måste själva ta sig till Kabuls flygplats, vilket tar tid.
–Vi gör allt vi kan för att de ska kunna ta sig dit. Vi har inte möjlighet att bege oss ut och utöka vår insats till inne i Kabul, säger Biden.
Presidenten säger sig även vilja få ut de afghaner som arbetat för USA och andra västländer, vars antal han uppskattar till mellan 50 000 och 65 000, men han gav inget löfte om det.
"Väst uppfattas som svagt"
Enligt Biden är talibanerna samarbetsvilliga när det gäller att låta amerikaner få bege sig till flygplatsen, men ”vi har lite svårigheter” när det gäller afghaner. Vittnen som Reuters pratat med säger att talibaner aktivt hindrar afghaner.
–Det är en total katastrof. Talibanerna skjuter i luften, föser bort folk och slår dem med sina AK47:or, säger en person i Kabul som vill vara anonym.
Totalt uppges omkring 8 000 diplomater, hjälparbetare och afghaner ha evakuerats från Afghanistan.
Talibanernas plötsliga maktövertagande, efter ett tjugo år långt krig som tagit hundratusentals liv och kostat tiotusentals miljarder kronor, tvingar makthavare i Väst att rannsaka sig själva. Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace skräder inte order.
– Jag är inte bekväm med att vi nu har en världsordning där våra motståndare uppfattar västvärldens beslutsamhet som svag, säger han till public servicekanalen BBC.
Islamister världen över ser vad de uppfattar som en seger som kommer att inspirera andra terrorister.
Läs mer:
Afghanistan: Historiska distriktet tänker göra motstånd – Ahmad Massoud vädjar till afghaner
Hotas av utvisning till Afghanistan: ”Jag trodde mardrömmen var över”
Opium göder konflikten i Afghanistan
Fakta: Talibanerna
Talibanrörelsens ideologi kombinerar en fundamentalistisk islamtolkning med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.
Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades långt tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.
Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 följde det så kallade fortsättningskriget, då de krigsherrar som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen vände vapnen mot varandra.
Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul och kontrollerade fram till den USA-ledda invasionen 2001 den stora merparten av landet.
Talibanernas maktutövande var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik, kvinnors frihet inskränktes kraftigt och skolundervisning för flickor stoppades.
Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats. Maktövertagandet kom efter en blixtoffensiv som skedde parallellt med att USA och dess allierade börjat dra tillbaka sina sista soldater från det krigshärjade Afghanistan.
Johan Hallnäs/TT