Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Löfvens halmstrå: Stöd från Centern, Vänstern – och Hyresgästföreningen

Statsminister Stefan Lövfens enda chans att sitta kvar är ett samarbete som omfattar både Centerpartiet och Vänsterparitet – de partier som slagits hårdast i frågan om hyressättning som ledde fram till regeringskrisen.

Samarbete med både C och V. Det är det enda som kan rädda Stefan Löfven kvar vid makten. Till att börja med krävs då en uppgörelse om hyresfrågan, vilket kan ge Hyresgästföreningen en nyckelroll. På deras önskelista finns sådant som miljardsatsningar på nya hyresrätter.

Ett extraval är nära. Efter att Liberalerna slutgiltigt lämnat januarisamarbetet och ställt sig bakom moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister är Stefan Löfvens enda chans att återkomma som statsminister att Centerpartiet och Vänsterpartiet både accepterar honom som statsminister och kan komma överens om höstens budget.

För att ett samarbete som omfattar både V och C överhuvudtaget ska vara aktuellt behövs det en lösning på den fråga som ledde fram till regeringskrisen: förslaget om fri hyressättning i nyproduktion som centerpartisterna ser som nödvändigt och vänsterpartisterna anser vara oacceptabelt.

För Vänsterpartiet är Hyresgästföreningens åsikt viktig. Intresseorganisationens motstånd mot fri hyressättning är stort – men de har också många andra krav. Att försöka blidka Hyresgästföreningen och därigenom Vänsterpartiet genom att möta deras önskemål på andra områden än just hyreslagstiftningen kan te sig attraktivt för Stefan Lövfen och mer acceptabelt för Lööf än att släppa kravet på fri hyressättning.

Hyresgäster missgynnade

Orättvisan är stor på bostadsmarknaden, anser Hyresgästföreningen. De menar att den som hyr sin bostad är kraftigt missgynnad jämfört med den som äger sin bostad.

– Staten har valt att särbehandla ägda bostäder, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Han pekar bland annat på att staten spenderar runt 25 miljarder kronor på räntebidrag och rotavdrag, subventioner som är förbehållna den som bor i villa eller bostadsrätt. Bland de förslag som Hyresgästföreningen har för att ge hyresrätten mer gynnsamma villkor finns slopad fastighetsavgift för hyresätter. I dag betalar fastighetsägarna fastighetsavgift precis som en villaägare eller bostadsrättsförening gör och skattar dessutom för eventuell vinst i bolaget, påpekar Martin Hofverberg.

– Det blir en form av dubbelbeskattning, säger han.

Förhandling under hot

I söndags erbjöd regeringen och januaripartierna att Hyresgästföreningen skulle få förhandla med Fastighetsägarna, men om de inte skulle komma överens skulle förslaget om fri hyressättning i nyproduktion införas. Det såg både Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen som en förhandling under hot som man inte kunde acceptera och därmed var regeringens fall ett faktum.

När det gällde frågan om arbetsrätten gick regeringen in med löfte om elva miljarder kronor till vidareutbildning. Det bidrog till att göra uppluckringarna i anställningsskyddet mindre svårsmälta för åtminstone delar av fackföreningsrörelsen. Om pengar skulle kunna kompensera för att Hyresgästföreningen mister sin roll som förhandlare när det gäller de lägenheter som skulle omfattas av fri hyressättning är oklart – men klart är att på organisationens önskelista finns åtgärder som kostar.

Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, vill se förmånliga statliga lån för att det ska byggas fler hyresrätter. Foto: Kristian Pohl

Inte minst vill Hyresgästföreningen att det byggs betydligt fler hyresrätter. Då måste staten hjälpa till med finansieringen, anser man.

– Marknaden kan aldrig klara att bygga bort bostadsbristen, den behöver hjälp. Enskilda aktörer kommer inte vilja mätta marknaden, då riskerar de att stå med något som inte går att hyra ut eller sälja, säger Martin Hofverberg.

Investeringsstöd otillräckligt

Han menar att utan en aktiv statlig bostadspolitik blir byggtakten ryckig. Han pekar på hösten 2017 när byggandet störtdök från en hög nivå.

– Helt plötsligt smög det sig in en liten osäkerhet om ifall verkligen allt skulle bli sålt överallt. Upsy daisy, så drog hela branschen i nödbromsen. Det är vad som händer när det bara bygger på att enskilda aktörer satsar eget kapital, då blir man väldigt nervösa för att förlora pengarna, säger Martin Hofverberg.

Fram till 2030 behövs upp till 66 000 nya bostäder, enligt Boverket. Det skulle kosta runt 250 miljarder om året, enligt Hyresgästföreningen som drar slutsatsen att det statliga investeringsstödet på tre miljarder kronor är alldeles helt otillräckligt. De vill att staten dessutom lånar upp och lånar ut runt 30 miljarder om året för att bygga hyresrätter.

– Vi fattar att så länge det handlar om att staten ger bort pengar så kommer det alltid att tävla med andra behjärtansvärda utgifter. För att komma upp i de summor som krävs tror vi det är bättre att staten erbjuder ett förmånligt lån, säger Martin Hofverberg.

Läs mer:

Löfven fälld – L vill se borgerlig regering

Analys: Vänsterpartiet tillbaka på scenen – men står inför dilemma

Så dyra är nyproducerade hyreslägenheter

Så höga är marknadshyrorna i Finland – och bostadsbidragen ökar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV