Radar · Politik

Så dyra är nyproducerade hyreslägenheter

Några av Sveriges dyraste hyresrätter finns i Stockholm.

Har du råd att bo i en nyproducerad hyreslägenhet? Då måste du ha råd att betala drygt 10 000 i månaden för en trea. Bor du i en storstad får du räkna med ännu högre hyra.

En nybyggd hyreslägenhet på tre rum och kök hade 2019 en genomsnittlig hyra på 10 417 kronor i månade, enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men bor du i något av storstadsområdena så får räknar med än högre hyra. Enligt en undersökning , från i höstas av Hem&Hyra, måste du har råd att betala upp mot 12 110 i månadshyra – för en trea på 70 kvm, i Uppsala. Motsvarande hyra i Stockholm var 11 620 kronor i månaden, Malmö 11 130 kronor, Göteborg 10 640 kronor och Helsingborg 10 570 kronor.

Dyrast i Stockholms innerstad

I storstäderna skiljer sig hyran för nyproduktion åt mellan de olika stadsdelar med ett par, tre tusen kronor, för en trea på 70 kvm.

Störst skillnad är det i Stockholm.

I Stockholms innerstad får du ge 13 500 kronor per månad i hyra för en 70 kvm lägenhet som är byggd 2011 eller senare, enligt SCB:s statistik.

I allmännyttans hyreslägenheter är hyran för nyproducerade hyreslägenheter något lägre än hos de privata värdarna – cirka 700 kronor mindre.

Grafik: Från sajten hurvibor
Grafik: Från sajten hurvibor.se
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV