Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Värsta dagen hittills i Myanmar – många döda

Svart rök stiger mot himlen från de eldhärjade kinesiska textilfabrikerna i Hlaing Tharyar-distriktet i Rangoon, Myanmar.

Dödstalen stiger i Myanmar. Under söndagen dödades dussintals demonstranter och en polis till följd av sammandrabbningar på flera platser i landet. Det rapporterar Reuters.

Enligt uppgift från människorättsorganisationen Assistance association for political prisoners (AAPP) drabbade demonstranter och säkerhetsstyrkor samman på flera platser i Myanmar under söndagen.

Värst uppges det ha varit i förorten Yangon i Hlaing Tharyar-distriktet, beläget i landets största stad Rangoon. Där ska minst 37 demonstranter ha skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor.

Reuters rapporterar vidare att våldsamheterna i Rangoon ska ha skett i samband med att demonstranter satt kinesiska textilfabriker i brand, något som uppges vara kopplat till att många demonstranter anser att Kina stöttar militärjuntan.

Bränderna har i sin tur lett till skarpa uppmaningar från Kina, riktat till militärjuntans generaler, om att stoppa allt våld i landet.

Blodigaste dagen hittills

Förutom Rangoon ska sammandrabbningar också ha skett i flera andra städer. AAPP rapporterar om att sexton demonstranter har dödats och en polis. 

– En tjej blev skjuten i huvudet och en kille blev skjuten i ansiktet, säger en 18-årig demonstrant från staden Myingyan till Reuters i en telefonintervju.

Det är den blodigaste dagen hittills i Myanmar sedan militärjuntan tog över makten i landet den 1 februari.

Våldsamheterna ska ha fortsatt även under måndagen. Enligt Reuters ska fem personer ha dödats.

Totalt, enligt siffror från AAPP, innebär detta att omkring 140 personer har dödats i Myanmar sedan den 1 februari.

Än så länge ingen ljusning

Av allt att döma är det fortsatt mörka moln som hopar sig över Myanmar. Som Dagen Nyheter tidigare har rapporterat finns det inga tecken på att folket kommer erkänna militärjuntan som styrande makt i landet.

Militärjuntan, som inte tycks bry sig om FN:s varningar om sanktioner, står från sin sida fast vid att behålla makten. Landets politiskt valda ledare Aung San Suu Kyi hålls fortsatt frihetsberövad, anklagad för bland annat uppvigling, olaglig import av radiokommunikation och för att ha brutit mot landets coronaregler.

Samtidigt, vilket DN också har rapporterat om, manar en skuggregering på demonstranterna via sociala medier om att göra fortsatt motstånd mot militärjuntan. Skuggregeringen består av en grupp parlamentariker som hållit sig gömda sedan kuppen genomfördes.

Läs även: Därför reser sig folket i Myanmar

Läs även: Militären i Myanmar använder svensk teknik

Läs även: Nu portas militärjuntan i Myanmar från Facebook

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV