Radar · Miljö

James Hansen: 1,5 grader passeras i år

James Hansen, erkänd klimatforskare som varnar för att uppvärmningen sker snabbare än IPCC:s bedömning.

En av världens främsta klimatforskare, James Hansen, spår i en ny bulletin att 1,5 gradersmålet ”i praktiken” kommer att ha passerats det här året. Han varnar också för att uppvärmningen accelererar. Men en annan känd klimatforskare, Michael E Mann, kritiserar honom för att vara inne på fel spår.

James Hansen var mellan 1981 och 2013 chef inom Nasa och är bland annat känd för att 1988 ha vittnat inför USA:s kongress om faran med utsläpp av växthusgaser. I en bulletin publicerad förra veckan hävdar klimatforskaren att målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader över förindustriella nivåer i praktiken kommer att ha passerats det här året. I maj kommer den senaste 12-månadersperioden att visa sig ha legat på mellan 1,6 och 1,7 grader, jämfört med 1880- till 1920, enligt Hansen.

Det återkommande väderfenomenet El Niño som höjer den globala medeltemperaturen kommer snart att ersättas av sin syster, La Niña, som kyler klimatet. Men uppvärmningen kommer då ändå inte bli mindre än 1,4 grader över förindustriella nivåer, enligt Hansens prognos. Något som innebär att medeltemperaturen under de båda väderfenomenen kommer att vara över 1,5 graderstaket. Det betyder, menar Hansen, att 1,5 gradersmålet ”i praktiken kommer att ha passerats”. 

Ökad energiobalans

Han menar också att IPCC underskattar hur mycket jorden värms upp av våra koldioxidutsläpp. Men också betydelsen av det faktum att vi nu har mindre partiklar i atmosfären efter hårdare miljökrav på sjöfarten och att världens istäcke minskar. Faktorer som bidrar till att mindre energi reflekteras ut från jorden och mer absorberas.

– Vi skulle vara förbannade dårar och dåliga vetenskapsmän om vi inte förväntade oss att den globala uppvärmningen skulle accelerera, sa han till The Guardian i samband med att studien publicerades.

Anklagar IPCC för ”skitsnack”

Att vi ”i praktiken” passerat 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriella nivåer, är ett underbetyg för FN och IPCC, enligt James Hansen – då deras budskap är att vi kommer att passera 1,5 gradersgränsen först inom några årtionden (sett över flera årtionden), om vi inte minskar utsläppen drastiskt.

– Det visar att den historia som berättas av FN, med samtycke från dess vetenskapliga rådgivande organ, IPCC, är en massa skitsnack, säger han.

– Vi är inte på väg in i en 1,5-gradersvärld, vi passerar den kort 2024. Vi kommer att passera 2-gradersvärlden på 2030-talet om vi inte vidtar målmedvetna åtgärder för att påverka planetens energibalans.

Förespråkar omtvistad teknik

James Hansen förespråkar radikala åtgärder, då den stora energiobalansen i hans mening gör utsläppsminskningar otillräckliga. Vi måste därför kyla ned planeten genom geoengineering, det vill säga en storskalig manipulation av jordens klimat, enligt forskaren. Något som Hansen anser skulle kunna ske genom att spraya stora mängder saltvatten från båtar upp i atmosfären, vilket skulle skapa lågt hängande moln som i sin tur skulle reflektera solljus. En annan teknik skulle innebära att vi med hjälp av flygplan sprayar stratosfären med partiklar, som också reflekterar solljus.

Omtvistade och kontroversiella tekniker som dömts ut av många forskare – som Hansen försvarar, då han befara att följderna av uppvärmningen annars blir för svåra att handskas med. 

– Högsta prioritet måste vara att minska utsläppen av växthusgaser så snabbt som möjligt, men det kommer inte att återställa jordens energibalans på mindre än flera decennier, i bästa fall, säger Hansen i en intervju med Newsweek i slutet av förra året.

Möter kritik

Men James Hansens alarm om att uppvärmningen går allt snabbare och att vi måste ta till geoengineering för att kunna tygla den möter kritik. En annan känd klimatforskare, Michael E. Mann, har i ett långt inlägg på sin blogg bemött Hansens argument, att han behöver göra det är något han ”beklagar”, då han betraktar Hansen som en hjälte för han själv – och många andra, yngre klimatforskare.

”Standarden är hög när man utmanar den rådande vetenskapliga förståelsen, och jag tycker inte att de (Hansen och de andra forskarna) har uppfyllt den standarden, på långa vägar,” skriver han.

Bland annat bemöter han Hansens argumentet om att uppvärmningen ”i bästa fall” skulle avstanna först efter flera årtionden vid nettonollutsläpp på grund av att jordens energiobalans skulle öka. Argument som enligt Michael E Mann, bygger på ”föråldrade simuleringar”. Istället är ”ingen ytterligare ytuppvärmning i pipeline när utsläppen når noll,” skriver han och upprepar flera gånger, ”sanningen är allvarlig nog”.

Läs Michel E Manns blogginlägg här. James Hansens studie går att hitta här och den senaste bulletinen om att vi kommer att nå 1,5-graders taket i år här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV