Radar · Basinkomst

Gigarbetarna sveks igen när bättre villkor röstades ned i EU

Det spanska förslaget om bättre villkor för plattformsarbetare röstades ned i december av EU och ska nu omarbetas.

Ett förslag om att styra upp lagstiftningen kring Europas plattformsarbetare har röstats ned, bland annat av svenska EU-politiker, som menar att förslaget går emot svensk tradition på arbetsmarknaden. 

Det var Spanien som hade arbetat fram ett förslag för hur plattformsarbetarna skulle få bättre villkor, inklusive sociala trygghetsnät och kunna klassas som arbetstagare istället för egenföretagare. Men Spanien hade inte förankrat överenskommelsen vilket gjorde att den röstades ned i slutet av december av 12 av 27 länder, rapporterar Transportarbetaren. 

Nu ska den omarbetas, under Belgiens EU-ordförandeskap, och planen är att det ska vara klart till mars, eller åtminstone innan EU-valet i juni. 

Enligt källor till Transportarbetaren stötte förslaget på patrull när det kommer till frågan kring hur arbetstagaren ska definieras, den så kallade presumtionen. I det nedröstade förslaget räckte det med att plattformsarbetaren uppfyllde två av fem kriterier så skulle hen klassificeras som arbetstagare. 

– Som det står nu går det på tvärs emot hur vi organiserat arbetsmarknaden i Sverige, säger EU-parlamentarikern, Ilan De Basso (S), till Transportarbetaren. 

Han tillägger: 

– Jag ifrågasätter inte behovet att förbättra arbetsvillkoren för gigarbetarna. Frågan är hur vi gör det? Det är ett område som växer över tid och vi har inte råd att låta det vara vad det är i dag. Och i de EU-länder där parterna sköter det här ska det göras på nationell nivå.

Även Arbetsvärlden rapporterar att anonyma källor pekar på att det var presumtionen som fick Sverige att rösta nej. Dessutom var det ett slarvigt förfarande av Spanien att inte förankra stöd innan innan man kallade till presskonferens. Det är mycket ovanligt att framförhandlade förslag inte får stöd, skriver Arbetsvärlden.

Växande antal

Plattformarbetare, eller gig-arbetare som de också kallas, växer snabbt i antal inom EU. De är ofta dåligt betalda egenföretagare utan kollektivavtal som kör som bud, levererar mat eller kör taxi.

EU-kommissionen har varit kritisk mot att så många som 5,5 miljoner personer är felaktigt klassificerade som egenföretagare vilket ger dem sämre rättigheter och fråntar plattformsjättarna ansvaret om sina gigjobbare. 

Syre har tidigare rapporterat kring hur svenska apptaxiförare har försökt att organisera sig men mött motstånd från de digitala jättarna. 

Redan nästa år kan antalet gig-arbetare komma att vara 43 miljoner, en ökning med 54 procent från idag, enligt EU-kommissionen.

Läs mer om gigarbetarnas situation:

Nya EU-regler ska skapa bättre villkor för gig-arbetare

Taxiförarnas egen app ska ta upp kampen mot jättarna

Anders Teglund: ”Folk kunde öppna dörren utan brallor”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV