Radar · Migration

Meloni vill samarbeta med Afrika kring energi och migranter

Giorgia Meloni (i mitten högst upp) tillsammans med Afrikanska ledare och representanter för EU, FN och världsbanken under måndagen.

Under ett toppmöte i Rom under måndagen presenterade premiärminister Giorgia Meloni en plan där hon föreslår italienska investeringar i energi i afrikanska länder, samtidigt som hoppas att detta kan bidra till att stoppa migrationen mot Europa. 

Över 25 afrikanska ledare samt representanter för EU, Världsbanken och olika FN-organ samlades under måndagen för ett Afrika-toppmöte i Rom. 

Italiens högerpopulistiska premiärminister Giorgia Meloni passade på att presentera en plan för Afrika där tanken är att Italien ska investera 5,5 miljarder euro i olika pilotprojekt i afrikanska länder, med målet att bygga upp en export av energi mot Europa. 

Planen har fått namnet Mattei plan, efter Enrico Matteo, som under 50-talet var ledare för Italiens då statliga energibolag Eni, och som redan då förespråkade energisamarbeten med afrikanska länder där tanken var att även gynna de afrikanska ländernas ekonomier. (Matteo dog senare i en flygplansolycka, som efter många utredningar senare visade sig inte vara en olycka, utan en bomb. Det blev dock aldrig uppklarat vem som låg bakom det hela.)

”Samarbete mellan jämlikar”

Giorgia Meloni betonade för ledarna på plats att planen handlar om ett ”samarbete mellan jämlikar, långt ifrån någon rovgirig frestelse men också långt ifrån den välgörenhets-position i förhållande till Afrika som sällan förenas med dess extraordinära potential för utveckling.”

Men mottagandet av planen var relativt ljumt. Afrikanska unionens ordförande och tidigare premiärministern i Tchad, Moussa Faki Mahamat, sade under mötet att afrikanska länder skulle ha velat rådfrågats innan Italien rullade ut sin plan, rapporterar Deutche Welle

– Vi måste gå från ord till handling. Vi kan inte vara nöjda med löften som aldrig hålls, fortsatte han.

Vill stävja migrationen

Samtidigt passade Giorgia Meloni på att påpeka att energiutvinning i Afrika kan ge den unga generationen nya möjligheter, och effekten det kan ha på migrationen.

– Här i Europa pratar vi mycket om rätten att emigrera, men vi pratar sällan om att garantera rätten att inte tvingas emigrera, sa hon enligt Deutche welle. 

Ett av Melonis vallöften har varit att se till att minska migrationen till Italien över Medelhavet. Det har dock inte sett ut att ge några resultat. Förra året kom över 157 000 migranter till Italien, det största antalet sedan 2016. 

I juli förra året var Giorgia Meloni en av representanterna från EU som slöt ett avtal med Tunisien som syftar till att minska flödet av migranter från landet i utbyte mot EU-investeringar, bland annat i landets kustbevakning och i grön energi. Avtalet har bland annat kritiserats för att vara otydligt och för att inte lyfta mänskliga rättigheter och det eskalerande våldet mot migranter av tunisiska myndigheter.

Kritiseras för fossilt innehåll

Planen som hon nu presenterat har redan fått kritik för att fokusera för mycket på fossila energikällor. Och även om planen också talar om projekt med förnybar energi så är Italien enligt många bedömare inte trovärdig, då landet fortfarande är tungt beroende av fossilgas. 

– Italien är fortfarande inte trovärdigt som en dekarboniseringspartner i Afrika just på grund av sin relation med Eni, som har en strategi att utöka den fossila verksamheten, accelererad av energikrisen och kriget i Ukraina”, säger Mauro Albrizio på den italienska miljöorganisationen Legambiente till nyhetssiten Clean energy wire.