Länsstyrelserna beslutade i september att 30 vargar av den svenska vargstammen på cirka 375 individer får skjutas mellan den 2 januari och den 15 februari. De 30 vargarna motsvarar 8 procent av vargstammen, enligt SLU:s senaste inventering, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
– Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakten på varg. Det borde vara självklart att vi inte kan ha en allmän jakt på fridlysta och starkt hotade rovdjur, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen, i en kommentar.
Även WWF är kritiska mot att skjuta 30 vargar och skriver i ett pressmeddelande att minskningen av vargstammen riskerar att förvärra problemet med inavel. WWF riktar även kritik mot att regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att ”se över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg, det vill säga nivån för när en art eller naturtyp har tillräckligt goda förutsättningar för att överleva på lång sikt.” Regeringen vill sänka detta värde från dagens 300 till 170 individer.
– Frågan om referensvärden har utretts tidigare och det saknas vetenskaplig grund för en sänkning. Det riskerar inte bara att äventyra vargens långsiktiga överlevnad, utan även att dra Sverige inför EU-domstol eftersom Sverige kan bryta mot EU:s regelverk, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF, i en kommentar.
Fakta: Vargjakten 2025
- Årets licensjakt pågår från den 2 januari 2025 och som längst till och med den 15 februari. Licensjakten omfattar 30 vargar i fyra län. Syftet med licensjakt på varg är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att minska konflikter mellan djur och människor.
- Beslutet om hur många vargar som får fällas baseras på siffran för gynnsam bevarandestatus, som fastställs av regeringen. Enligt Naturvårdsverket krävs det minst 300 vargar i Sverige i dag för att uppnå denna status.
- Vargen är fridlyst i Sverige och klassas som starkt hotad av SLU Artdatabanken.