Radar · Djurrätt

Ny forskning öppnar för minskad vargstam

Naturvårdsverket utreder hur många vargar som ska få finnas i Sverige.

Miniminivån för varg kan under vissa förutsättningar ligga på 170–270 individer, rapporterar Naturvårdsverket i dag. Det är regeringen som har begärt att referensvärdet på minst 300 vargar om möjligt ska sänkas och ligga närmare 170. 

Naturvårdsverket presenterar nu forskarrapporterna som ska ligga till grund för ett nytt referensvärde för varg. Två internationella experter, Nicolas Dussex från Norge och Phil Miller från USA, har granskat förutsättningarna för att sänka miniminivån för den svenska vargen. Detta efter ett regeringsuppdrag som Naturvårdsverket fick förra året. 

Riksdagen har tidigare slagit fast att den svenska vargstammen ska ligga på 170–270 individer och Naturvårdsverket fick år 2013 i uppdrag att specificera ett referensvärde inom det föreslagna spannet. Men referensvärdet på 270 individer som Naturvårdsverket rapporterade till EU bedömdes vara för lågt för en gynnsam bevarandestatus, då det inte tog hänsyn till den stora inaveln. Två forskargrupper kom därför fram till att det behövdes minst 300 individer och en invandrad varg som reproducerade sig vart femte år. Om det inte tillfördes gener genom en ny varg varje generation skulle det i stället behövas 1 700 individer. 

Isolerade vargar

I SLU:s artdatabank konstateras att invandrande vargar inte har någon möjlighet att nå den isolerade populationen i södra Sverige, eftersom renskötselområdet utgör en barriär, ”där skyddsjakt tillämpas generöst”. 

Efter nya direktiv från Naturvårdsverket har också kraven för skyddsjakt nyligen sänkts, vilket sannolikt kommer leda till ökad jakt.

I den tidigare utredningen om vargens referensnivå angav Naturvårdsverket att invandrande vargars överlevnad måste underlättas och öka, samt att det ”finns tillräckligt med livsmiljö för att kunna hysa 300 vargar eller fler i Sverige”. 

”Kan inte blunda”

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som också är jägare, har varit tydlig med att referensnivån behöver sänkas och driver även frågan att minska vargens skyddsstatus i EU. 

– Vi kan inte blunda för att den ökade vargpopulationen påverkar samhället mer påtagligt än förut. Bönder vågar inte investera i sina livsmedelsföretag och känner en oro för att släppa ut djuren på bete i rädsla för vargangrepp. Regeringen vill minska vargstammens storlek och tillmötesgå det tillkännagivande som kommit från riksdagen om att referensvärdet bör hållas i den nedre delen av intervallet om 170–270 vargar, uttalade Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande från regeringen i juli 2023. 

De internationella forskarna som anlitades av Naturvårdsverket har nu kommit till en gemensam slutats att vargens miniminivå kan ligga inom spannet 170–270 individer om ”födslotal och dödlighet inte förändras till det sämre” och minst en till tre vargar invandrar varje tioårsperiod, skriver Naturvårdsverket. 

Myndigheten ska nu analysera siffrorna vidare för att komma fram till möjliga nivåer för ett referensvärde, som för att uppnå gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv måste ligga högre än miniminivån. I slutet av juni ska Naturvårdsverket redovisa uppdraget för regeringen och nästa år ska Sverige rapportera in det svenska referensvärdet för varg till EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV