Zoom

Viktigast för djuren 2024 – så blev förra året

Under förra året infördes ett efterlängtat avvecklingsstöd för svenska minkfarmer.

Inför 2023 frågade Syre flera djurrätts- och djurskyddsorganisationer om vad de såg fram emot under året. Nu berättar de hur förväntningarna infriades och siar om framtiden 2024. EU:s svek mot djuren är en stor besvikelse och minkfarmernas avvecklningsstöd ”en milstolpe”. 

Camilla Bergvall, riksordförande på Djurens rätt 

”Djurens Rätt ser fram emot att se den sista svenska minkfarmen avvecklas under 2024”, säger Camilla Bergvall, riksordförande Djurens rätt. Foto: Jacob Grange/Djurens rätt

Hur infriades era förväntningar inför 2023?

– Det här året har bjudit på både med- och motgångar. Regeringens avvecklingsstöd för minkfarmer som presenterades under hösten markerar en viktig milstolpe som betyder att vi inom kort kommer att kunna förpassa pälsindustrin till historieböckerna. Att regeringen i samma budgetproposition valt att inte öronmärka pengar till 3R-centret som varit ett viktigt nav i arbetet mot djurförsök är däremot en stor besvikelse. Inte minst eftersom det finns en bred politisk enighet om att djurförsöken ska fasas ut snarast möjligt. På EU-nivå är det en stor besvikelse att EU-kommissionen lade sig platt för djurfabrikslobbyns påtryckningar som förhalat och urvattnat förslaget om en ny djurskyddslag. Samtidigt är det glädjande att vi ser att många EU-medborgare höjer sin röst för djuren på olika sätt. Det bådar gott för framtiden.

Vad ser ni fram emot 2024?

– Djurens rätt ser fram emot att se den sista svenska minkfarmen avvecklas under 2024, efter decennier av envist arbete. Vi ser också fram emot att intensifiera arbetet för att montera ned djurfabrikerna. De senaste två åren har vi sett skandaler i alla led av kycklingindustrin och allmänheten börjar få nog. Just turbokycklingar är bland de djur som är flest och behandlas sämst. Därför är det glädjande att vi ser att kycklingkonsumtionen nu ifrågasätts allt mer och jag tror att den kurvan kommer för detta kommer att peka neråt de kommande åren. Det är dags att vi som samhälle nu sätter ner foten mot de storskaliga djurfabrikerna och börjar bygga ett hållbart livsmedelssystem, för såväl djuren som folkhälsan och klimatet.

Malin Gustafsson, talesperson på Djurrättsalliansen

Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen, såg fram emot Djurrättsalliansens avslöjanden och 2023 kom två av de största. Foto: Djurrättsalliansen

Hur infriades era förväntningar inför 2023?

– 2023 har varit ett stort år för oss i Djurrättsalliansen och vårt arbete för djuren, då vi bland annat släppt två av våra största avslöjanden någonsin. Båda gällde den svenska kycklingindustrin. Först kunde vi visa under vilka miserabla förhållanden de så kallade avelsdjuren lever och dödas. Våra filmer, som tagits genom att vi har arbetat undercover på avelsföretaget Aviagen, publicerades i Uppdrag gransknings program ”Kycklingens pris”. Kort därefter kunde vi även exponera kycklingarnas första dag i livet, då vi släppte filmer inifrån ett av Kronfågels kläckerier som toppade TV4 Nyheternas sändningar i flera dagar. Båda avslöjandena har väckt enorma reaktioner hos allmänheten och många har hört av sig till oss och sagt att de nu slutar äta kött, samt vill engagera sig för djuren. Däremot har avslöjandena inte satt stopp för djurplågeriet, utan det pågår tyvärr fortfarande. Vad som krävs för att få till en förändring för djuren är att vi människor slutar utnyttja och döda dem. Därför är det viktigt att vi fortsätter visa och uppmärksamma djurens livsöden i djurindustrierna så att fler och fler tar ställning för djuren och slutar se dem som mat. Och det kommer vi självklart göra även under 2024. 

Vad ser ni fram emot 2024?

– Vi ser fram emot att fortsätta vårt envisa, framgångsrika arbete för djuren, vilket kommer att föra oss ännu lite närmre den värld vi kämpar för. En värld där alla djur får finnas till för sin egen skull. Och vi kommer inte ge upp förrän vi når dit! 

Roger Pettersson, generalsekreterare på World animal protection Sverige

Roger Pettersson, generalsekreterare World animal protection Sverige, tar upp tre viktiga punkter om förra året och det kommande. Foto: World animal protection Sverige

Hur infriades era förväntningar inför 2023?

– Både och, skulle man kunna säga. Det stora sveket kommer från EU-kommissionen, som inte presenterade något förslag på uppdaterade djurskyddsregler, som de hade lovat.

– Medborgarinitiativet Fur free Europe nådde sitt mål och EU-kommissionen har sedan, utan något klart ställningstagande, givet EFSA i uppdrag att göra en översyn. Samtidigt så meddelade regeringen i Sverige att man kommer se över djurskyddslagen i syfte att fasa ut pälsdjursnäringen i Sverige.

– Matfrågan kom upp på årets COP-möte, även om vi naturligtvis ville se mer och fanns på plats och jobbade för det.

Vad ser ni fram emot 2024?

 – Två affärsmodeller kommer att stå i centrum och avslöjas. Den ena är den som de globala köttföretagen praktiserar och som bland annat leder till avskogning av regnskog och enormt djurlidande i djurfabrikerna. Den andra är den som företag praktiserar då vilda djur utnyttjas för nöjesändamål, allt från elefantridning i Asien till djurparker i Sverige. 

– Jag hoppas att fler kommer att se kopplingar mellan bristande djurvälfärd och oetisk djurhantering och de hot som vi alla står inför i form av klimatförändringar, miljöförstörelse, zoonoser, antibiotikaresistens och så vidare. Jag hoppas också att flera stora aktörer ska inse behovet av en övergång till mer växtbaserat.

– Under 2024 har vi ett val till Europaparlamentet och det kommer att väljas en ny EU-kommission. Detta kommer att bli viktigt. Utredningen i Sverige kring Stärkt konkurrenskraft och ett stark djurskydd, där jag och Gunnela Ståhle ingår som experter, kommer att presentera sina förslag. Det tror jag kan bli spännande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV