Radar · Djurrätt

Influencer: “Välj bort äggen i påsk”

Therése Lindgren uppmanar till en ägglös påsk i år.

Influencern och författaren Therése Lindgren, som har över en miljon följare på sociala medier, uppmanar till en påsk utan ägg i en debattartikel i Aftonbladet. 

Det var efter en föreläsning i kursen ”djurskydd och djurvälfärd” med forskare från SLL som fick Therése Lindgren att reagera med bestörtning, berättar hon. På bilderna syntes kannibalism, fjäderplockning och stressade djur. Under påsken konsumerar svenskarna 70 miljoner ägg, trots att mycket av produktionen sker i ammoniakstinkande inomhusstall med uppemot tiotusentals individer, varnar hon.

“Jag vet att det inte är trevligt att ta in verkligheten och jag vet att de allra flesta vill att djuren i livsmedelsindustrin ska leva ett bra liv, så nu när påsken närmar sig är det ännu mer relevant att reflektera kring vad vi låter våra värphöns genomlida”, skriver hon i debattartikeln.

Hon menar att vi i stället bör ta välja bort äggen i påsk och ersätta dem med andra lika goda alternativ. “Jag lovar dig att påsken kan vara precis lika underbar, om inte bättre, när du vet att inget djur kommit till skada.”

För att fira en påsk fri från animaliska produkter ger hon tre råd, välj veganska alternativ, använd inte fjädrar från höns och välj att måla på andra saker än äggskal. 

Therèse Lindgren har tidigare engagerat sig i djurfrågor och för att människor ska välja vegansk kost. Syre har bland annat rapporterat om hennes engagemang för minkar. Förra året utsågs hon av WWF till ”Årets miljöhjälte” för sitt starka engagemang för djur, natur och hållbarhet. 

Arga äggproducenter

Debattartikeln har fått kritik. En av dem som har reagerat är Lars Haraldsson, äggproducent i Grästorp med 30 000 höns. 

– Det är sånt jävla trams bara. Hönorna har det mycket bättre i Sverige än på många andra ställen. Men det är upp till var och en att äta vad de vill, säger han till Aftonbladet.

Han menar att om hönorna inte skulle må bra så skulle de inte producera ägg. Däremot är att bekymrad över att så mycket som 20 procent av äggen är importerade från utomlands.

– Så har det blivit nu, så var det inte förut. Tidigare har vi alltid klarat oss. Men nu kommer det till och med in ägg från Ukraina där vi inte har en aning om hur hönorna har det. Det är ett jävla skit, säger Lars Haraldsson.