Radar · Utrikes

Miljoner ska göra om Pusher street

Christianias ingång

85 miljoner danska kronor ska investeras för att förändra gatubilden av Pusher street i fristaden Christiana, rapporterar TT. Gatan har varit mest känd för cannabis, men den 6 april grävdes den bokstavligen upp för att tvinga bort handeln.

Kriminaliteten, såsom en skjutning i augusti 2023 då en person dödades och fyra skadades, ledde till att christianiterna tog beslutet att riva gatan med hashbodarna, vilket Syre rapporterade om.

Stiftelsen fristaden Christiania ska tillsammans med Köpenhamns kommun och danska staten i stället bygga ett område med lekplatser, trädgårdar och kultur.

Sophie Hæstorp Andersen (S), överborgmästare i Köpenhamns kommun, vill att de många projekten ska bli en magnet för nya besökare till fristaden, rapporterar DR Nyheder.

– Vi hoppas att det över sommaren blir fler kulturaktiviteter och att fler kommer ut hit igen för att satsa pengar på näringslivet i Christiania. Det kommer att bidra till att bygga upp det kreativa, vackra Christiania för många, säger hon till den danska nyhetskanalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV