Radar · Utrikes

Nu grävs droggatan i Christiania upp

Pusher street grävs upp den 6 april 2024.

Invånarna i Christiania vill tvinga bort tung knarkhandel och kriminella gäng, därför bokstavligen grävs det kända drogstråket Pusher Street upp i dag. Det är på tiden, uppger christianiten Ronja Dalitz till TT.Den 6 april revs de sista 20 haschbodarna i den danska huvudstadsdelen Christiania. På plats finns invånare, inbjuden allmänhet och politiker. Christianiterna planerar tillsammans med danska regeringen och kommunen bygga nya bostäder i området.Kriminaliteten, såsom fjolårets dödsskjutning där en gängledare dog och fyra andra skadades, har lett till beslutet. Under årens lopp har polisen gjort många tillslag mot droggatan, men försäljarna har kommit tillbaka.

Gatan görs omI mars kom ett beslut från de boende i delvis självstyrande Christiania – gatan ska rivas upp och området göras om. Ronja Dalitz, som bott i Christiania hela sitt liv, beskriver för TT gatan som en ”kapitalistisk, vanvettig gata”, rapporterar Aftonbladet.– Pusher Street har utvecklat sig till något som inte alls stämmer med Christianias värderingar, säger hon till nyhetsbyrån.Christiania föddes 1971 när husockupanter slog sig ner i byggnader som försvarsmakten lämnat i stadsdelen Christianshavn. Fristaden blev känd för en alternativ livsstil, där det gick att köpa till exempel cannabis, men inga tunga droger, i små bodar.

”Andra platser”

Enligt Peter Hummelgaard (S), Danmarks justitieminister, råder ”inget tvivel om att marknaden kommer att försöka hitta andra platser”.

– Men polisens bedömning är att det blir lättare att slå ner på kriminaliteten om inte allt är koncentrerat till samma fysiska plats med så djupa rötter som det har varit här, säger han till TT.

Planen är att gatan ska fyllas med nya verksamheter och få nytt namn.– Det har satt sig i folks medvetande att Christiania är Pusher Street, men Christiania har aldrig varit Pusher Street. Vi ska sätta Christiania på den kulturella kartan, säger Hulda Mader, Christianias pressgrupp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV