Radar · Djurrätt

Slopat beteskrav ifrågasatt på pressträffen

Elisabeth Nilsson och Peter Kullgren.

I diskussionen efter överlämningen av utredningen om konkurrenskraft och djurskydd var beteskravet den stora frågan. Men också kreditgarantier och vargar togs upp. 

Torsdagen 29 augusti lämnades betänkandet Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd över till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) under en pressträff. Utredaren Elisabeth Nilsson föreslår bland annat att beteskravet för kor tas bort. Hon hänvisar till att många mjölkföretag lagts ner och betesmarker vuxit igen. Elisabeth Nilsson tar också i en debattartikel i Dagens nyheter upp sina egna hemtrakter i Norrbotten som exempel, där ”antalet mjölkbönder sjunkit från 600 till under 60, och marker växer igen”. Hon nämner under pressträffen att hon själv är bonddotter och att hon förstår att ett gott djurskydd är viktigt för många. Och att det har ett värde som är viktigt för att konsumenter ska välja svensk mat. 

Elisabeth Nilsson menar att förslagen som hon föreslår i utredningen inte innebär ett försämrat djurskydd, i enlighet med vad som ingick i hennes uppdrag. 

TT Nyhetsbyrån ställer den första frågan efter presentationen: 

– Är det inte viktigt för kornas välmående att de får beta ute på sommaren?

– Vi har verkligen penetrerat den frågan, svarar Elisabeth Nilsson och förklarar att många forskare har gått igenom hundratals artiklar i ämnet. Hennes bedömning är att det uppnås en god djurhälsa i moderna ladugårdar med frigående djur och att det finns både fördelar och nackdelar för djuren med bete. 

Tidningen Djurskyddet konstaterar att mycket forskning har visat att det är viktigt för korna att beta och undrar vilken forskning det hänvisas till, som skulle göra bete jämställt med lösdrift inomhus. 

Elisabeth Nilsson menar att Astrid Lindgren skulle bli bedrövad om hon fick se hur betesmarkerna där hon lekte som barn har vuxit igen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Elisabeth Nilsson svarar bland annat att det finns väldigt lite forskning om hur korna har det när de hålls inomhus på ett mjukt golv. 

– Den sammantagna bedömning är att vi tappar inte djurskydd, säger hon. 

TT undrar vad Astrid Lindgren skulle ha sagt om beteskravet avskaffas. Både Elisabeth Nilsson och Peter Kullgren (KD) svarar med att Astrid Lindgren förmodligen hade varit bedrövad om hon hade sett hur betesmarkerna har vuxit igen. 

Elisabeth Nilsson förklarar i presentationen av utredningen i princip att ett slopat beteskrav leder till ökade satsningar på lantbruket och fler mjölkproducenter, vilket leder till fler mjölkkor och fler ungdjur som går ute på bete. Så i praktiken skulle det bli fler betesdjur, inte färre. 

TV4 undrar också vem som är en ”lämplig aktör” i förslaget om kreditgarantier på en miljard kronor. Elisabeth Nilsson svarar bland annat att det finns flera, att det handlar om aktörer som kan låna ut kreditgarantier till lantbrukare som behöver pengar. 

Frågestunden avslutas med en kort diskussion om vargarna, efter att ATL undrat om det finns något konkret på hur regeringen ska gå vidare för att minska vargstammen. Peter Kullgren (KD) hänvisar till Naturvårdsverkets utredning om referensnivåer och pågående arbete om vargens skyddsstatus inom EU, som Syre tidigare har rapporterat om. 

Peter Kullgren tackar efter presentationen för ett gediget arbete och betänkande. 

– Jag kan förstås i dag inte kommentera enskilda förslag eller bedömningar utan det här är förstås något som vi kommer att titta närmare på, säger han. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV