Radar · Inrikes

Tidningsutgivarna trodde högerextrem valkompass var EU:s

Johan Taubert

Att valkompass.eu inte är någon officiell EU-sida utan en sida skapad av det högerextrema partiet Alternativ för Sverige rapporterade journalisten Emanuel Karlsten om i förra veckan. Efter det har det framkommit att en av de som länkat till sidan, och trott att den var EU:s egna, var Tidningsutgivarna (TU).

I ett inlägg som handlar om hur lärare kan undervisa om EU-valet tipsar Tidningsutgivarna, TU, om att låta eleverna göra olika valkompasser och sedan diskutera de olika EU-frågorna. Här länkades det också till tre valkompasser: Aftonbladets, SVT:s samt det som TU kallade för ”EU:s valkompass”. Det rapporterar journalisten Emanuel Karlsten.

Men som Karlsten rapporterade om i fredags leder valkompass.eu inte alls till EU, utan till en sida som skapats och drivs av det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, med vinklade frågor till partiets fördel. 

Tidningsutgivarnas vd och ansvarige utgivare, Johan Taubert, beklagar det och säger till Emanuel Karlsten att länken togs bort så snart man uppmärksammats på det hela. 

– Det här handlade om ett rent olycksfall i arbetet och jag kan som ansvarig utgivare för Mediekompass bara beklaga att vi inte granskade den här valkompassen bättre, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV