Radar · Politik

Till synes neutral valkompass tillhör högerextremt parti

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, håller tal.

Inför EU-valet finns en rad olika valkompasser för de som vill testa var man står politiskt. En av de valkompasser som hamnar allra högst upp vid en sökning på google är valkompass.eu, som anonymt drivs av det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Det skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin hemsida.

En hemsida som har toppdomännamnet .eu kan lätt antas vara någon form av officiell sajt som tillhör EU. Men så är inte fallet. Vem som helst kan registrera en domän med .eu på slutet. Och det är just vad högerextrema partiet Alternativ för Sverige har gjort, skriver journalisten Emanuel Karlsten

valkompass.eu står ingenting om vem som gjort den och det återfinns inga kontaktuppgifter. Men efter en sökning i domänregistret kan man se att det var Alternativ för Sverige som registrerat sig på namnet redan i juli förra året, något som först uppmärksammats av bland annat journalisten Max V Karlsson och ideologi.se.

Men någon avsändare syns inte alls på sidan. Istället kan man läsa att ”Valkompass.eu är ett initiativ för att höja valdeltagandet i EU-valet och stärka kunskapen om vad de olika partierna står för.”

Men tittar man närmare på frågorna så syns det ganska snart att det är frågor vinklade till partiets fördel. De handlar bland annat om ifall man anser att EU ska bestämma om hur många asylsökanden som Sverige ska ta emot, liksom ledande påståenden såsom att ”Vindkraft till havs är viktigt för att nå utsläppsmålen, även om det försämrar havsmiljön och minskar den biologiska mångfalden”.

Trots att valkompass.eu är gjort av ett enda parti så hamnar det högt i googles rankning. När Syre söker på orden valkompass eu så kommer sidan allra högst upp, högre än SVT:s och Aftonbladets valkompasser.

Skärmdump på en googling med orden valkompass EU. Valkompass.eu som drivs av det högerextremistiska Alternativ för Sverige kommer innan SVT:s och Aftonbladets valkompasser.

Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare som har skrivit flera böcker om val och hur medborgare ska navigera, säger till Emanuel Karlsten att det hela ser ut att vara ett fall av så kallad ”svart propaganda”.

– Detta är väl ännu ett exempel på ”svart propaganda” eftersom det krävs en grävande journalist för att ta reda på vem som står bakom.

Svart propaganda är en gren av propaganda där informationen framställs som att den kommer från en vänskapligt inställd källa, trots att det finns en annan agenda bakom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV