Radar · Djurrätt

Sveriges minkfarmstätaste område tomt på djur

"Alla djur borde ha rätt till sina egna liv och sin frihet, precis som vi", säger Djurrättsalliansens Malin Gustafsson.

Listerlandet utanför Sölvesborg har länge varit minkfarmstätast i Sverige, men nu står farmerna tomma, rapporterar Djurrättsalliansen.
– Som vi har längtat efter den här dagen, säger talespersonen Malin Gustafsson.

Miljöförbundet Blekinge Väst, som representerar Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner, uppger till Djurrättsalliansen att de genomfört en årlig tillsyn på plats hos minkfarmerna i Blekinge och att samtliga var tomma. Inga avelsdjur var kvar.

– Kampen för minkarna har pågått under flera decennier, så den här nyheten är en enorm seger. Enligt den information vi har finns det fortfarande enstaka aktiva minkfarmer kvar i Sverige i andra områden – så än kan vi inte fira att den sista minkfarmen är stängd. Men att farmerna i Sölvesborg, som har varit hjärtat av den svenska pälsindustrin, står tomma är ett gigantiskt steg åt rätt håll, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

I samband med att regeringen presenterade budgetpropostionen i fjol föreslogs ett ekonomiskt stöd till minkfarmer som frivilligt avvecklar minkuppfödning för pälsproduktion under 2024 och 2025, vilket Syre rapporterade om. Tillsammans med avvecklingsstödet föreslogs att djurskyddslagstiftningen ska ses över för att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning.

Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk mink, har därefter uppgett till SVT nyheter att samtliga minkfarmar i Sverige kommer att acceptera statens bud för att sluta med uppfödningen.

Men hur stödet kommer att fungera i praktiken och vilka villkor som krävs för att ta del av stödet är ännu oklart, skriver Djurrättsalliansen.

Fakta: Minkar & minkfarmer

I början på 1900-talet utvecklades minkindustrin i Kanada. I Sverige etablerades den första minkfarmen 1928. Men det var på 1950- och 1960-talen som branschen var som störst, med över 1 300 minkfarmer i Sverige.

Sedan dess har antalet minskat och i dag finns färre än 20 minkfarmer i hela Sverige.

Minken blir 30 till 45 centimeter lång, med en svans på 13 till 23 centimeter. Hanar är större än honor.

Arten kommer ursprungligen från Nordamerika och finns nu även i Skandinavien, Storbritannien och lokalt på andra ställen i Europa efter att farmade djur rymt eller släppts fria. Mink lever utmed vattendrag och längs kuster. Den äter mest fisk, på sommaren även kräftor, grodor, fåglar och smågnagare.

Källa: Nationalencyklopedin/Djurens Rätt
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV