Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

EU röstade för sänkt skyddsstatus för vargen

Varg i närbild.

EU:s medlemsländer röstade under onsdagen för ett förslag om att sänka vargens skyddsstatus. Förslaget lades av kommissionen förra året och har kritiserats av flera miljöorganisationer. Men Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren säger i ett pressmeddelande att omröstningen är ”mycket glädjande”.

– Resultatet av dagens omröstning är mycket glädjande och Sverige har varit pådrivande. Vi ser att vargens ökade utbredning allt oftare kommer i konflikt med omgivningen, framför allt genom skador på tamdjur och boskap. Den allra högsta skyddsnivån för varg är inte motiverad i Sverige. Det här är ett avgörande första steg för en framtida sänkning av vargens skyddsstatus i art- och habitatdirektivet. Dagens omröstning kommer i förlängningen kunna leda till ökad handlingskraft i hanteringen av vargattacker, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande

Från miljöorganisationerna har det låtit annorlunda sedan förslaget om att sänka vargens skyddsstatus – från starkt skyddad till bara skyddad – presenterades av EU-kommissionen i september förra året. 

”Att förlita sig på fragmentarisk information och att öppna för att minska skyddet för vargarna riskerar att sätta artens långsiktiga överlevnad och viktiga ekologiska roll i Europa på spel”, skrev Svenska rovdjursföreningen förra året i en kommentar.

”Ger fel signaler”

Världsnaturfonden, WWF, har varit kritiska till förslaget sedan det lades fram och skriver i ett pressmeddelande idag att beslutet ”ger fel signaler till det svenska samhället i en tid då vi i stället behöver stärka insatserna för biologisk mångfald”.

– Vargen är viktig för våra ekosystem. Den bidrar både till ett sunt djurliv samt välmående skogar och marker. En försvagning av skyddet är inte bara en risk mot vargen utan mot naturen och alla dess ekosystem, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF, i pressmeddelandet.

Organisationen menar också att en sänkt skyddsstatus för vargen ”riskerar att uppfattas som att legal jakt skulle vara det enda verktyget för att minska konflikter mellan människor och rovdjur”.

”Katastrofal och skamlig signal”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillhör de som länge förespråkat att vargen är ett problem för jordbrukare. Hon har dock kritiserats från flera håll för att vara partisk, då hennes ponny dödades i en vargattack år 2022.

Efter dagens omröstning kommer stark kritik från bland annat Birdlife international, som skriver i ett pressmeddelande att: 

”Medlemsstaterna stöder också personligt motiverade beslut som åsidosätter vetenskapliga bevis, vilket tillåter ordförande von der Leyen att använda sin politiska makt för personlig hämnd mot vargar och för att tillfredsställa sin lantbrukar-valkrets. Sedan hennes ponny Dolly tragiskt dödades av en varg 2022 har hon använt sitt inflytande för att ändra EU-lagstiftningen genom bakdörrsaffärer”. 

I samma pressmeddelande kommer också kritik från WWF:s Europakontor.

– Beslutet att nedgradera vargens skyddsstatus sänder en katastrofal och skamlig signal från Europa, bara några veckor innan det avgörande mötet om konventionen om biologisk mångfald (CBD), COP16. Hur kan vi be andra regioner att skydda sin biologiska mångfald och leva med arter som tigrar, lejon eller elefanter, när vi inte kan leva tillsammans med vargen? Budskapet som kommer från EU idag är verkligen pinsamt: vi predikar för världen om bevarande samtidigt som vi avvecklar en av våra största bevarandeframgångar på decennier, säger Sabien Leemans på WWF:s Europakontor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV