Utrikesfödda nekas oftare sjukpenning än personer födda i Sverige. Dessutom missgynnas vissa kvinnor av Försäkringskassan, visar en ny studie från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Personer som är födda utomlands har högre risk att få avslag på sin ansökan om sjukpenning än svenskfödda. Särskilt om personen är född utanför Europa.
Även när forskarna korrigerat datan för skillnader mellan grupperna som kan uppstå på grund av diagnos eller att läkarna fyller i läkarintyget olika visar undersökningen att utrikesfödda oftare får avslag.
– Vi har letat efter möjliga förklaringar, men ser ingen förklaring till varför den skillnaden finns. Olikabehandling kan vara en förklaring, säger Sandra Engelbrecht, projektledare på Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
När det gäller personer som har varit sjukskrivna en längre tid utmärker sig delvis en annan grupp – kvinnor som är äldre och yngre. De får sämre stöd av Försäkringskassans handläggare för att återgå i arbete. De kontaktas inte lika ofta av handläggarna, arbetsgivaren involveras väldigt lite eller inte alls och oftare saknas plan för hur de ska kunna komma tillbaka till jobbet.
Detta drabbar även särskilt hela gruppen kvinnor som är födda utanför EU. Både män och kvinnor som är födda utanför Europa får också mindre stöd från Försäkringskassan i form av telefonutredning, avstämningsmöten och planering för återgång i arbete än personer som är födda i Sverige.
– Det finns omotiverade skillnader mellan grupperna, säger Sandra Engelbrecht, som uppmanar Försäkringskassan att fortsätta arbeta för att motverka olikabehandling av olika grupper.