Radar · Miljö

48 döda i Mexikos extremvärme

Apa får vatten.

Apor har fallit döda från träden, 48 personer har dött och 950 har vårdats på grund av höga temperaturer i Mexiko, enligt landets hälsomyndigheter. Landets president Manuel Lopez Obrador beskriver hettan som beklaglig och relaterad till klimatförändringarna. 

Särskilt besvärlig är situationen i huvudstaden Mexico city, där det varit vindstilla. Men också på grund av problem med luftföroreningar, rapporterar nyhetsbyrån Afp. Huvudstaden ligger på 2,240 meter över havet och har normalt ett svalare klimat. Men de senaste veckorna har invånarna fått uppleva hur temperaturen skjutit i höjden. Den nionde maj registrerades en rekordtemperatur på 34,3 grader i huvudstaden och i San Louis Potosi, nådde den 49,6 grader. De närmsta veckorna kan fler rekord brytas, enligt Afp som deltog på en presskonferens med forskare vid Mexicos autonoma universitetet.

– Det här året är på väg att bli det varmaste året i historien, sade Francisco Estrada, koordinator för universitetets forskningsprogram om klimatförändringar, vid en presskonferens.

Det har också kommit rapporter om att vrålapor fallit döda från träden på grund av värmen och torka. I en skog utanför Camalcalco i Tabasco samlade frivilliga in kropparna efter aporna som dött av de höga temperaturerna, innan de placerade ut hinkar med vatten och frukt för att försöka förhindra fler dödsfall, rapporterar Reuters.

Ofta kopplat till klimatförändringarna

Landets president Manuel Lopez Obrador har beskrivit hettan som exceptionell och som ett naturfenomen relaterat till klimatförändringarna. Någon studie för att säkert koppla de höga temperaturerna till människans utsläpp av växthusgaser har inte publicerats. Men höga temperaturer, är ofta kopplade till den mänskligt orsakade uppvärmningen. 

– I de flesta fall när vi analyserar värmeböljor ser vi en koppling, har Gabriele Messori, klimatforskare vid Uppsala universitet tidigare berättat i en intervju med Syre. 

Att vi redan pressat upp den globala genomsnittstemperaturen med runt 1,2 grader (sett över flera decennier) gör att utgångsläget för de naturliga variationer som alltid skett är högre. Den globala medeltemperaturen under de senaste 12 månaderna (maj 2023 – april 2024) har legat 1,61 grader över det förindustriella genomsnittet för 1850-1900, enligt Copernicus – EU:s program för jordobservationer.

Förra året dog 419 personer under Mexicos varma säsong som pågår mellan mars och oktober. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV