Radar

SD:s partigrupp får flera viktiga poster i EU

Giorgia Meloni och Viktor Orbán framför flaggor.

En majortiet lyckades blockera den yttersta extremhögern när Europaparlamentet valde utskottsordföranden och vice ordföranden. Sverigedemokraternas grupp ECR fick samtidigt flera höga positioner. I EU tillämpas en överenskommelse mellan majoriteten av ledamöter för att hålla extremhögern borta från viktiga positioner.

Det är genom en överenskommelse, ”cordon sanitaire”, som en majoritet av EU-parlamentarikerna förbundit sig till och som nu lett att den högerextrema och proryska gruppen Patrioter för Europa, med den ungerska premiärministern Victor Orbáns parti Fidesz och franska Nationell samling i spetsen inte lyckats få några viktiga EU-poster. Det trots att det är parlamentets tredje största grupp. Även den högerextrema gruppen Europa för självständiga nationer har blockats från viktiga poster. Samtidigt har Sverigedemokraternas partigrupp ECR, som leds av Italiens premiärminister Giorgia Meloni från det postfascistiska partiet Italiens bröder, släppts in i värmen.

ECR fick tre ordförandeposter och tio vice ordförandeposter. De får ordförandeskap för budgetutskottet, jordbruksutskottet och petitionsutskottet.

Kinga Gál, vice ordförande för Patrioterna för Europa sa i ett uttalande att EU inte är redo att acceptera demokratiska valresultat.

”Detta visar tydligt att de inte kan acceptera att vi är den tredje största gruppen,” sa hon, rapporterar Euractiv.

Ordförandeskap i Europaparlamentets utskott är viktiga för partiernas inflytande eftersom ordförandena styr dagordningen, leder möten och förhandlingar med medlemsstater och kommissioner om ny lagstiftning. Genom att ha ordförandeposter prioriteras frågor som är viktiga för deras agenda.

politik i betydande omfattning och stärka sin position inom parlamentet.

Valet av utskottsordförande och vice ordförande var det sista som behandlades innan innan parlamentet går på en månadslång paus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV