Zoom

Meloni söker plats i EU:s finrum

Meloni med Victor Orbán

Efter EU-valet har förhandlingarna startat om toppositioner i unionen. En som har blicken inställd på en inflytelserik post är Italiens premiärminister Giorgia Meloni från det post-fascistiska partiet Italiens bröder. Italienkännaren Anders Bergman säger till Syre att premiärministerns vision är att lämna Sverigedemokraternas partigrupp, ECR, för att ansluta sig till den största konservativa partigruppen.

– Giorgia Meloni är inställd på att komma in i finrummet. Hon vill ansluta sig till den största partigruppen EPP där bland andra de svenska Moderaterna ingår, säger Anders Bergman, som skrivit flera böcker om italiensk politik och i synnerhet den italienska extremhögern.

Anders Bergman menar att Giorgia Meloni, som leder den italienska regeringen och vars parti Italiens bröder fick närmare 30 procent av rösterna i EU-valet, ser sig själv som en ny Margaret Thatcher-typ av politiker och vill ses som ett nytt Tories.

– Hon är övertygad om att hon ska bli upptagen av den konservativa miljön. Så vi ser arvtagarna till Benito Mussolini från den sociala högern leka brittiska politiker, säger Bergman.

Melonis Italiens bröder liksom många andra partier likt hennes från den högerextrema miljön går igenom en process där de försöker framstå som mer salongsfähiga samtidigt som de för sina egna kärnväljare blir desto radikalare. Partiet skakas regelbundet av skandaler kring politiker som hyllar Italiens gamla fascistregim. Bara i dagarna släppte den italienska tidningen Fanpage ett reportage inifrån Italiens bröders ungdomsförbund Nationell ungdom.

Fortsatta fascistskandaler

Fanpage publicerade klipp av medlemmar som ropade “Duce” – en referens till Benito Mussolini – och “Sieg Heil”. Medlemmar skröt om sina släktband till historiska figurer kopplade till italiensk nyfascistisk terrorism. Giorgia Meloni, som så sent som i december hyllade sitt ungdomsförbund.

”Detta är vad så många avundas oss. Vi har unga människor som fortfarande tror på politik och militans. Det är sällsynt; det är ovärderligt.”, sade Meloni om sitt ungdomsförbund i december, rapporterar The Guardian.

Italiens fascistiska arv är i högsta grad levande i landet. Nyligen samlades fascister i Rom på årsdagen för Benito Mussolinis dödsdag och hedrade diktatorn. Klädda i svart marscherade fascister genom norditalienska städer där Mussolini arresterades och avrättades och genom Mussolinis födelseort Predappio. Nyligen fängslades Roberto Fiore, ledare för den italienska nyfascistiska Forza Nuova. Han dömdes till 8 år och 6 månaders fängelse efter att 2021 ha deltagit i en attack mot Italiens största fackförbund CGIL.

Tillsammans med Fiore dömdes även Giuliano Castellino, en annan framträdande medlem av Forza Nuova, till 8 år och 7 månaders fängelse.

Italiens försvarsdepartement har kritiserats för att rehabilitera fascismen efter en kalender från 2024 som hyllar soldater som tjänstgjorde under Benito Mussolinis regim. Kalendern, med titeln ”För Italien alltid … före och efter 8 september 1943”.

Vill förändra konstitutionen

Samtidigt försöker Giorgia Meloni på hemmaplan att ändra konstitutionen. Bland annat genom att ge premiärministern större makt och möjlighet att röstas fram genom ett direktval. Kritiker varnar för att förändringen försvagar parlamentets inflytande över politiken.

Italiens bröder är ett relativt nytt parti som bildades 2012 ur resterna av Movimento Sociale Italiano, MSI. Partiet bildades av fascistveteranen Giorgio Almirante strax efter andra världskriget. Tidigare hade han funnits i diktatorn Benito Mussolinis parti RSI som på 40-talet agerade lydregim åt Nazityskland.

– Meloni gick med i MSI när hon var 15 år. MSI var fortfarande uppenbara nyfascister när hon gick med. De använde den romerska hälsningen. Man måste sätta in MSI i ett perspektiv. De hade haft Junio Valerio Borghese som hedersordförande. Han var med i kuppförsöket 1970 och en gammal krigsförbrytare som ledde ett fascistiskt elitförband som stred för Nazityskland, har Bergman tidigare sagt till Syre.

1970 gjorde hundratals fascister ett misslyckat kuppförsök som fått namnet Golpe Borghese.

Idag driver Meloni en politik byggd på motstånd mot EU:s migrationspolitik. På hemmaplan driver hon en politik som pekar ut hbtq-rörelsen som ett hot mot de italienska värderingarna.

– Hon menar att samkönade äktenskap hotar kärnfamiljen och vill bland annat att samkönade par inte ska kunna erkännas som juridiska föräldrar. Under Melonis regering är hbtq-minoriteten utsatt för en allt hetsigare retorik, säger Bergman.

– Liksom Sverigedemokraterna i Sverige görs även utspel om att invandringen är en del av ett så kallat ”folkutbyte”.

Strid om inflytande

I EU leder Giorgia Meloni gruppen Europeiska konservativa och reformister, ECR, samma grupp som Sverigedemokraterna ingår i. Trots att Sverigedemokraterna inte blev större efter EU-valet har partigruppen växt, främst beroende på framgångarna för Italiens bröder. De första maktkamperna har redan utspelat sig när EU lagt fram förslag för vilka som ska inneha toppositionerna i unionen.

Ursula von der Leyen föreslås fortsätta som ordförande för EU-kommissionen, Estlands premiärminister Kaja Kallas väntas bli ny utrikeschef och Portugals förre premiärminister António Costa ordförande för stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet.

De förslagna tilldelningar har väckt ilska hos Meloni som menar att hon inte fått det inflytande som hon förtjänar och hon lade ned sin röst.

Ursula von der Leyen kan dock komma att behöva Melonis stöd i EU-parlamentets omröstning nästa månad där positionerna slås fast.

Inför EU-valet mötte Meloni tyska Manfred Weber, ledaren för EPP-gruppen, och diskuterade att gå in i EPP-gruppen i Europaparlamentet. Det är samtidigt oklart hur partigruppsammansättningen slutgiltigt kommer att bli i Europaparlamentet, där Meloni även har intensifierat kontakterna med franska Nationell samling, tidigare Front National, som tillhör den mer proryska högerextrema gruppen ID.

Men Anders Bergman menar att Meloni har ett intresse att svika ECR för att närma sig den största konservativa gruppen EPP.

– Hon ser sig som en politiker likt Margaret Thatcher. Det är inte omöjligt att EPP släpper in henne. Det skulle bli en förskjutning i Europa och frågan är vad som kommer hända med EUarbete då. Jag är jätterädd för en sådan utveckling, säger Bergman.

Läs mer

Mussolinis arvtagare vittrar regeringsmakt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV