Radar

Ny högerextrem grupp i EU officiellt bildad

Victor Orbán

Nu är det klart. Nationell samling har gått samman med Ungerns premiärminister Viktor Orbán i den nya högerextrema alliansen i EU-parlamentet - "Patrioter för Europa". De har blivit den tredje största gruppen i EU-parlamentet och det största högerextrema blocket i unionens historia.

På måndagen stod det klart att EU-gruppen ”Patrioter för Europa” officiellt har bildats som en ny EU-grupp. Jordan Bardella som var Nationell Samlings premiärministerkandidat i det franska nyvalet blir ordförande för den nya gruppen i EU-parlamentet.

”Som patriotiska krafter kommer vi att arbeta tillsammans för att återta våra institutioner och omorientera politiken för att tjäna våra nationer och folk”, sade Bardella i ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Patrioter för Europa har samlat 84 ledamöter från 12 EU-länder och bildades framförallt på Ungerns Fidesz initiativ. Orbáns Fidesz lämnade gruppen Europeiska folkpartiet (EPP) 2021. Samma grupp som Moderaterna tillhör.

Vill förändra EU

Gruppens mål är att ”förändra EU:s politik och skydda Europas kristna rötter”, enligt Kinga Gál, ledamot från Fidesz som kommer att tjänstgöra som Bardellas vice ordförande, rapporterar The Guardian.

Igår, på måndagen, samma dag som Nationell samling meddelade att de ansluter sig till Patrioter för Europa gick Italiens högerextrema ledare Matteo Salvini ut med att även hans partimedlemmar från Lega ansluter sig till gruppen. På sociala medier skrev Salvini att den ”stora patriotiska gruppen kommer att vara avgörande för att förändra Europas framtid”.

Även Nederländernas Frihetsparti, Spaniens Vox, Portugals Chega, Belgiens separatistparti Vlaams Belang och Danska Folkepartiet ingår i gruppen. Alternativ för Tyskland som inför EU-valet skakades av skandaler släpps inte in.

EU:s mittenhöger och mittenvänster, som haft en majoritet, har med bildandet av Patrioter för Europa 45% av platserna i parlamentet. Hittills har högerextrema partier haft svårt att få inflytelserika positioner i parlamentet på grund en isoleringspolitik mot högerextrema partier. Inför EU-valet öppnade dock en rad ledare från framförallt den traditionella högern för se över den strategin, bland dem Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush.

Varnar för proryskt block

Polens premiärminister Donald Tusk har kritiserat den nya gruppen för att gå Rysslands intressen till mötes och hota Europas säkerhet. Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, menar att Patrioter för Europa ”medvetet eller omedvetet” hotar Europas stabilitet.

Tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel varnar för flera av partierna i EU-gruppen visat på pro-ryska ställningstaganden. Frankrikes president Emmanuel Macron framhåller att att högerextrema allianser kan splittra unionen och försvaga EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV