Energi · Kultursvepet

Månadens kulturtips

Nour El Refai är en av dem som gästar Rinkeby bokfestival i slutet av maj.

Här tipsar vi om aktuella och intressanta böcker, föreställningar, poddar och andra kulturupplevelser.

Migrant – Marita Larsson

Luleåskribenten Marita Larsson ger ut sin första roman, Migrant, om två kvinnor som befinner sig på Kanarieöarna under olika förutsättningar. Elisa från Luleå och Aicha från Senegal. Syftet med boken är att uppmärksamma det som EU:s och Sveriges politik gör med människor. Det senaste året har 6000 personer drunknat på väg till Kanarieöarna.

 Läs en intervju med Marita Larsson här.

Chronos: Hälsa, tillgänglighet och närhet

Du kanske inte tänker på det, men alla våra städer är utformade på sätt som begränsar tillgängligheten för många med någon form av funktionshinder. I den här utställningen analyseras de kroppsnormer som har format det samhälle vi lever i och vad vi kan lära oss av funktionsrättskampen som kräver tillgång till den byggda miljön. Utställningen tar sin utgångspunkt i Matrix Femnist Design Co-operative – en brittisk arkitektgrupp som under 1980- och 90-talen försökte avslöja de antaganden som byggs in i de miljöer vi lever i.
Utställningen visas på Tensta Konsthall i Stockholm fram till den 1 september. 

Matrix medgrundare Anne Thorne bär en barnvagn uppför trappan till en tunnelbana i Aldgate, östra London från ”Urban Obstacle Courses” i Making Space: Women and the Man-Made Environment (Pluto Press, 1984). Foto: Liz Millen.

Rinkeby Bokfestival

24-25 maj

Rinkeby Bokfestival är en uppstickare på bokfestival-scenen. Redan förra året – deras första – lockade de dock över 700 besökare och i år hoppas de på flera tusen då festivalen får besök av personer som Nour El Refai, Johannes Anyuru, Karolina Ramqvist, Anders Tegnell, Lena Andersson och Leif G W Persson. Festivalen invigs den 24 maj med ett tal av Svenska Akademiens Jila Mossaed och en konsert med bandet Vasas flora och fauna. Årets tema är ”Där Sverige möts”.

Samuels magiska glasögon

Håkan Borgström, som tidigare bland annat skrivit boken Härma naturen som Syre recenserat, är tillbaka med en ny barn- och ungdomsbok. I den här får Samuels pappa låna ett par glasögon av sin son och får då syn på allt det som Samuel ser i skogen som trädgubbar, schimpanser och slott. Boken är en blandning av saga och fakta och passar alla mellan 6 och 106 år. 

Something beautiful for the world

Ett internationellt filmprojekt mellan tre små oberoende filmbolag i olika delar av världen: Reflections of Life i Sydafrika, Happen films i Australien/nya Zeeland och svenska Campfire stories. Gemensamt kommer de att under hela 2024 släppa tolv stycken kortfilmer på Youtube, en för varje månad. Bland de filmer som redan nu går att se finns bland annat Once upon a forest som handlar om ”pinnpoeten” Maria ”Vildhjärta” Westerberg och hennes kamp för att rädda den skog som en gång i tiden räddade henne. 

Konstnären Maria ”Vildhjärta” Westerberg medverkar i filmen Once upon a forest som ingår i projektet Something beautiful for the world. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Podd om hopp i kristid

Klimathotet är inte längre ett abstrakt hot i framtiden, redan i dag dör många människor eller tvingas fly från sina hem på grund av klimatkatastrofer orsakade av den mänskliga uppvärmningen. Går det att ändå hitta något slags hopp i denna mörka tid? Den frågan utforskar programledarna Åsa Wettergren, Karl Malmqvist och Carl Cassegård i podden Att anpassa sig till klimatet: ett samtal om vår postapokalyptiska samtid, tillsammans med inbjudna gäster. Podden är en del av ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV