Radar

Högerextrema påverkar via koranbränningar

Rasmus Paludan, ordförande Stram kurs.

Koranbränningar har använts som en del av  propaganda- och påverkansaktioner, konstaterar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.  
– Paludans koranbränningar är en form av propaganda, säger Hannah Pollack Sarnecki, forskare.

I tidigare rapporter har FOI konstaterat att koranbränningar har använts som en del av propaganda- och påverkansaktioner, fenomen som myndigheten tittar vidare på. 

Hannah Pollack Sarnecki, forskare på FOI, menar att ett syfte med de koranbränningar som Rasmus Paludan, ordförande för det högerextrema partiet Stram kurs, organiserat under de senaste åren var bland annat att få stöd till idén om att ”massinvandring” inte skulle fungera.

– Det är ett sätt att säga ”titta här hur nära vi står på randen av kollaps. Det här är vad det liberaldemokratiska systemet har tillåtit hända”. 

Att begränsa möjligheten att bränna koraner skulle inskränka yttrandefriheten, anser vissa. Hannah Pollack Sarnecki har inga direkta åsikter om ifall koranbränningarna ska regleras på andra sätt än i dag, utan avvaktar eventuella framtida domar. 

– Yttrandefrihetsfrågan är så klart jätteviktig, men det finns också gränser i en demokrati och när man utnyttjar sina demokratiska rättigheter för att sprida hat mot andra är det viktigt att uppmärksamma att det är just hat och hotfulla kommentarer som sprids, säger Hannah Pollack Sarnecki.

När det gäller koranbrännaren i Linköping fälldes han för hets mot folkgrupp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV