Radar

Förundersökning inledd mot islamism-forskare

Sameh Egyptson presenterar sin uppmärksammade avhandling: ”Global politisk islam?: Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” under ett riksdagsseminarium.

En förundersökning har inletts mot Sameh Egyptson. Det är hans avhandling som utreds och om han hade behövt göra en etikprövning innan han publicerade personuppgifter. Flera som förekommer i avhandlingen har anmält Egyptson till Överklagandenämnden för etiksprövning (Önep).

 – Vi vill ta reda på hur forskningen har gått tillväga, säger åklagaren Pia Björnsson, till SVT, om att hon valt att inleda förundersökningen.

Sameh Egyptson kallar förundersökningen för ”obehaglig” i en intervju med SVT.

Nyligen skrev Syre om avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och islamiska förbundet i Sverige” i vilken han hävdar att han har visat att den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, som bildades i Egypten, har infiltrerat det svenska samhället via muslimska organisationer i Sverige.

Tidigt i Sameh Egyptsons avhandling listas en rad namn som ”personer i det svenska nätverket” av Muslimska brödraskapet. Uthängningen av svenskar som involverade i en plan för att etablera Muslimska brödraskapet i Sverige ledde till en rad anmälningar mot Egyptsons avhandling. I december förra året kritiserades avhandlingen av Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) som även polisanmälde hanteringen av personuppgifter.

Avhandlingen har även kritiserats för rena faktafel som felöversättningar från källtexter och ”manipulation av källor”.

En som hängts ut i avhandlingen är Mattias Irving som är aktiv i den antirasistiska föreningen Hjärtat. Irving berättade för Syre att många i hans förening som figurerade i Egyptsons avhandling kände sig rättslösa och att flera av de som senare kritiserade Egyptson hängdes ut igen på hans sociala medier och blogg.

– Många som skickade en klagan till Lunds universitet hängde han ut med namn, i ett fall även med telefonnummer, och anklagade dem för att vara en del av en samhällsfarlig rörelse. Med det följde kommentarer från hans följare som var direkt antimuslimska och det uppmanades till och med till våld, sa Irving.

Sameh Egyptson försvarade uthängningarna:

– Jag kan inte ta ansvar för andra personer. De som anser sig utsatta för hat eller förtal får försvara sig, anmäla inlägg eller gå till polisen, sa han till Syre.

Sameh Egyptsons avhandling granskas även av Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, NPOF, som prövar om oredlighet i forskning har ägt rum enligt lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV