Radar · Migration

Sunak: Första planen med migranter till Rwanda kan lyfta i sommar

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under en presskonferens på måndagen.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utlovade idag att de första planen med migranter till Rwanda kan lyfta om 10-12 veckor. Landets kontroversiella plan har mött på tufft motstånd från flera håll.

Det har gått två år sedan Storbritannien presenterade sin kontroversiella och kritiserade strategi att skicka asylsökande till Rwanda, en plan som bland annat syftar till att avskräcka migranter från att ta sig till landet via Engelska kanalen. 

Sedan dess har bland annat landets högsta domstol beslutat att Rwanda inte kan anses som ett säkert land för asylsökande. Detta beslut har politikerna dock valt att kringgå genom att försöka stifta en ny lag om att Rwanda kan anses som säkert. Med den kommer man runt inte bara vad högsta domstolen beslutat utan även internationell kritik som påpekar att överenskommelsen med Rwanda kan bryta mot asylsökandes mänskliga rättigheter. 

Men det hela har bollats runt flera varv i parlamentets över- och underhus och under måndagskvällen är en ytterligare omröstning på gång i underhuset. Rishi Sunak kritiserade under en presskonferens parlamentarikerna för att ha gjort så att verkställandet av planen har dragit ut på tiden. 

Dock utlovar han att det ska ta mellan 10 och 12 veckor tills det första planet lyfter mot Rwanda. 

– Jag kan bekräfta att vi har satt ett flygfält i beredskap, bokat kommersiella charterplan för specifika tider, och vi har 500 välutbildade individer redo att eskortera illegala migranter hela vägen till Rwanda med 300 fler utbildade under de kommande veckorna, sa Sunak enligt Reuters

På en fråga om planen är kompatibel med mänskliga rättigheter och Storbritanniens medlemsskap i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (Europadomstolen) så svarade Sunak:

– Om det någonsin kommer till ett val mellan vår nationella säkerhet – att säkra våra gränser – och medlemskap i en utländsk domstol, kommer jag naturligtvis alltid att prioritera vår nationella säkerhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV