Radar · Utrikes

London får inte skicka asylsökande till Rwanda

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak på besök i det engelska grevskapet Kent förra veckan.

En domstol i Storbritannien dömer ut regeringens planer på att skicka asylsökande till Rwanda. Domarna motiverar beslutet med att det råder brister i Rwandas asylsystem, vilket innebär att landet inte kan räknas som ett säkert så kallat tredjeland.

Upplägget skulle enligt den brittiska regeringen avskräcka migranter från att göra farliga resor över Engelska kanalen för att komma till Storbritannien, och även avskräcka kriminella gäng från att anordna resorna. Men planen är alltså enligt domstolen olaglig.

Rwandas regering säger efter domstolsbeslutet att landet fortsätter hålla fast vid åtagandet och vill få partnerskapet att fungera.

Domstolens beslut kommer sannolikt att överklagas.

45 000 människor kom

Storbritanniens och Rwandas regeringar kom för över ett år sedan överens om att vissa migranter som kommer till Storbritannien i små båtar eller som fripassagerare skulle skickas till Rwanda, där deras asylansökningar sedan skulle behandlas. De som beviljades asyl skulle sedan stanna i Rwanda.

Premiärminister Rishi Sunaks regering har lovat att ”stoppa båtarna” som kommer från norra Frankrike och för med sig migranter som hoppas skapa sig ett liv i Storbritannien.

Under 2022 kom över 45 000 människor till Storbritannien den vägen. Många omkom under färden.

Betalat

Människorättsorganisationer anser att det är omoraliskt och inhumant att skicka människor till ett land de inte vill bo i. De har även hänvisat till Rwandas dåliga rykte när det gäller mänskliga rättigheter.

Storbritannien har redan betalat 140 miljoner pund, cirka 1,9 miljarder svenska kronor, men ingen har hittills skickats till Rwanda med anledning av överenskommelsen.

En lägre domstol beslutade i december att de brittiska planerna är lagenliga och inte bryter mot andra internationella överenskommelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV